Cosmetica vrij van microplastics

1 Oktober 2020

Wat zijn microplastics?

Je hebt de noodkreet voor het verwijderen van al het plastic in de oceanen wel gehoord. Dit is al wat jaren aan de gang en is te danken aan ons excessief gebruik van plasticwaren. Er wordt hard gewerkt aan het verwijderen van het plastic uit de oceanen. Helaas is dit een zwaardere klus dan velen zich inbeelden. Het verwijderen van het plastic uit de wateren gaat niet alleen om plastic tasjes en plastic flessen. Deze grotere items zie je makkelijk met het blote oog. In het water bevindt zich ook microplastic. Dit zijn kleine plastic deeltjes die kleiner zijn dan vijf millimeter. Deze delen komen in terecht het water en zijn lastig te verwijderen.

Dit komt doordat zwerfafval zich langzaam afbreekt en er dus nanodeeltjes ontstaan die hun weg terug vinden in de producten die we dagelijks gebruiken. Daarnaast worden er aan cosmetische producten microplastics/microbeads toegevoegd om het product dikker te maken of als kleine korreltjes in een scrub.

Microplastic kun je in producten vinden als de tandpasta die je elke dag gebruikt, de shampoo en conditioner die je gebruikt voor het verzorgen van jouw haar, maar ook in de cosmeticaproducten waarvan je houdt.


Waarom wil je deze vermijden en wat zijn de natuurlijke alternatieven?

Wat meteen de gevolgen zijn van de inname van microplastic delen is niet helemaal bekend. Wel wordt er vernomen dat na de inname van deze plastic delen, de chemische stoffen waarvan het plastic gemaakt is zich verder gaan afbreken in het lichaam. Dit is niet wenselijk. Bij onderzoek bleek dat bij dieren de plasticdeeltjes zelfs tot de hersenen konden doordringen.

Verder weten we ook nog niet of de delen ons lichaam weer verlaten via een natuurlijke weg (toiletbezoek of uitademen). Ook zwangere vrouwen kunnen het beste letten op de producten die ze gebruiken. Vroeger werd namelijk aangenomen dat schadelijke stoffen zich niet konden doordringen door de placenta. Door de jaren heen en met dank aan veelvuldig onderzoek weten we nu dat bepaalde chemische delen uit kunststoffen de placenta kunnen doordringen en kunnen leiden tot nadelige gevolgen voor het ongeboren kind.

In veel cosmeticaproducten vindt je ook deze microdeeltjes. Bijvoorbeeld 'fillers' in een foundation, korreltjes in een scrub of toevoegingen aan een crème om hem dikker en smeerbaar te maken. Deze producten blijven een tijd in contact met jouw huid en worden opgenomen door het lichaam, daarnaast was je het er ook weer af en verdwijnt het in het milieu.

Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om de inname van microplastic delen te verminderen. Voor vele producten heb je namelijk natuurlijke alternatieven. Wij helpen je graag bij het zoeken van een natuurlijk alternatief.

Ben je een echte cosmetica lover dan kun je gebruikmaken van cosmetica met een Zero Label. Deze Zero Label dient als indicatie voor het feit dat het product geheel vrij is van microplastic delen.

Loveli, het merk vrij van microplastic 

Loveli is het merk dat haar gebruikers de mogelijkheid biedt er goed uit te zien, terwijl de gezondheid niet geschaad wordt. Loveli gelooft en hecht veel waarde aan het woord “natuurlijk”. Dat doet voor jou als klant die op zoek is naar natuurlijke cosmetica producten misschien niet veel. Elke fabrikant kan namelijk op een label plaatsen dat haar producten 100% natuurlijk zijn. Juist daarom gelooft Loveli ook in 100% transparantie. Jij hebt als eindgebruiker het recht om te weten wat je op jouw huid smeert. Daarom laat Loveli vol openheid weten dat veel van haar producten bestanddelen bevat die officieel biologisch te noemen zijn. Weet je trouwens dat ongeveer 60% van alles wat je op jouw huid gebruikt door jouw lichaam wordt opgenomen? Is het product dat je gebruikt goed, dan neemt jouw lichaam een onschadelijk product op. Is het product slecht, dan neemt jouw lichaam een schadelijk product op. De keuze hierbij is dan al gauw gemaakt toch?

Juist hierom mag je er altijd vanuit gaan dat de producten van Loveli nooit de volgende bestanddelen bevatten:

  • Microplastic
  • Siliconen
  • Parabenen
  • Palmolie
  • Synthetische geur- en of kleurstoffen
  • Aluminium
  • Nano
  • Dierlijke producten tenzij door dieren geproduceerd, denk aan honing
  • PEG’s
  • SLS/SLES

Ook leuk om te weten is het feit dat de producten van Loveli geproduceerd worden bij Rebel Nature Amsterdam. Daarmee zijn deze producten vervaardigd in eigen land. Een echt top Nederlands product dus!

Bekijk alle producten van Loveli.

 

 

Onze tips voor jou:

Appleblossom Roll-On Natural Deodorant

Loveli Deo Appleblossom

Grown Alchemist Roll-On Deodorant

Salt & Stone Natural Deodorant - Vetiver, Lemongrass & Sandalwood

 

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant:

Rode of bruine puntjes op je benen, oftewel Strawberry Legs?