Rode of bruine puntjes op je benen: Strawberry Legs

door Julianne Bruining
6 Mei 2020

Tijdens zonnige dagen willen we graag de benen haarvrij maken. Maar het scheren of harsen van de benen kan gepaard gaan met rode of bruine puntjes op de onderbenen. Wat zijn het en wat kun je er tegen doen? In deze blog lees je alles over Strawberry Legs!

 

Mannen vs vrouwen

Soms willen we denk ik allemaal wel eens dat we mannen waren. Vooral als het gaat om de beauty-routines. Wij dames moeten ons haar ontklitten, de huid verzorgen, eelt verwijderen, de nagels lakken, nieuwe make-uplooks oefenen en de haren in de plooi hebben. En die mannen? Die hebben aan één potje gel een een bus deodorant genoeg.

Om tijdens de zomer goed voor de dag te komen en een rokje of korte broek aan te kunnen, voorzien we de benen van een verse scheerbeurt (iets wat mannen óók niet hoeven te doen, zucht...). Maar heb jij ook wel eens last van rode of bruine puntjes op je onderbenen na het scheren? Dan heb jij last van Strawberry Legs. Dit kan heel vervelend zijn, want we willen liever super egale, gebruinde, sexy benen! 

 

Wat zijn Strawberry Legs

De rode of bruine puntjes die je op je benen ziet zijn zichtbare haarfollikels, oftewel de huisjes waar de lichaamsharen in gevormd worden. De term Strawberry Legs komt vanwege de pitjes in de aardbei, waar je de gespikkelde huid mee kunt vergelijken. Bij de één zijn de haarfollikels standaard meer zichtbaar dan bij de ander. Dit komt omdat jouw DNA bepaalt tot hoe ver de haarfollikels zichtbaar zijn aan het huidoppervlak, maar ook de grootte van de haarfollikel en de dikte van de haren. In dit geval zijn de puntjes op je benen vaak bruin/grijs. Zijn de puntjes rood? Dan is het een teken van geïrriteerde haarfollikels. Een verkeerde scheer-routine kan de haarfollikels irriteren, maar een verdikte hoornlaag door te weinig exfoliatie kan ook de haarfollikels doen verstoppen. Ingegroeide haartjes of haarfollikels vol met talg kunnen ook zichtbare puntjes worden.

 

What to do 

Het belangrijkste is het aanpassen van je scheer-routine en de daarbij behorende huidverzorging. Dit kan helpen om de Strawberry Legs helemaal te doen verdwijnen of om de zichtbaarheid iets te verminderen. De routine begint onder de douche of in bad.

 

Stap 1

Stap onder de douche of in bad en neem even je tijd. Een tijdje de huid blootstellen aan warm water verweekt de stugge beenharen, waardoor je straks makkelijker kunt scheren met minder irritatie.

Stap 2

Exfolieër je lichaamshuid minimaal twee keer per week met een peeling of scrub. Exfoliëren voor het scheren zorgt ervoor dat verstopte haartjes loskomen, waardoor je straks super glad kunt scheren. Daarnaast verwijdert het ook vuil en dode huidschilfers in de haarfollikels, waardoor de huid zachter, gladder en egaler wordt. Het meest effectief is een scrub met een korrel én fruitzuren, zoals glycolzuur, salicylzuur en/of melkzuur. De fruitzuren helpen met de exfoliatie, waardoor je veel minder hard hoeft te scrubben. Scrubben met een te grove korrel (zoals zee-zout) kan namelijk minuscule sneetjes in het huidoppervlak maken en de huid irriteren. Kies dus voor een kwalitatief goede body-peeling.


Stap 3

Is een scheerschuim echt nodig? In het geval van Strawberry Legs wel. De rode puntjes ontstaan door irritatie tijdens het scheren en dit kan komen doordat het scheermes te stroef over de huid heen glijdt en aan de haarfollikels trekt. Een scheerschuim of scheerbalm legt een verzorgende laag tussen het scheermes en de huid. Kies het liefst wel een scheerschuim of –balm op natuurlijke basis, omdat veel scheerschuim-producten alcohol en menthol bevatten. Dit irriteert de huid. Een goedkope tip is om je crèmespoeling te gebruiken als scheerbalm, dit werkt ook!

 

Stap 4

Gebruik een kwalitatief goed scheermes en vervang optijd de mesjes. De grootste boosdoener van Strawberry Legs is misschien wel het gebruik van een bot, oud scheermes. Je hoeft echt niet perse het meest super deluxe scheermes met schuimkussentjes en een meebewegende kop te gebruiken. Maar kies wel één met een kwalitatief goed mes of investeer in bijvoorbeeld een Safety Razor met losse, vlijmscherpe mesjes. Je denkt misschien dat dit alleen voor mannen is, maar dat is echt niet zo. Je moet er alleen even mee leren scheren.

TIP: Droog je scheermes na gebruik af en leg hem op een DROGE plek. Water maakt de mesjes heel snel roestig en bot, waardoor ze sneller bot zijn.

 

Stap 5

Dep de benen zachtjes droog met een handdoek. Een juiste nabehandeling is nu erg belangrijk om wondjes te dichten, de haarfollikels te kalmeren en de huid te voeden. Er bestaan speciale gels met een combinatie van kalmerende, verzachtende en ontstekingsremmende ingrediënten en ingrediënten die de haargroei remmen. De gel kun je direct na het scheren aanbrengen, maar ook tussen de scheerbeurten door. Dit voorkomt naast het scrubben ook ingegroeide haren. Daarnaast is het verstandig om een bodylotion met minerale oliën (paraffinum liquidum of petrolatum) te vermijden omdat deze de huid afsluiten. Een natuurlijke lichaamsolie is een beter alternatief om de huid te verzachten en te voeden.

       

Stap 6

Probeer deze routine gedurende een paar maanden aan te houden. Is het resultaat dan nog niet naar wens? Dan kan het zijn dat het puur genetisch bepaald is dat jouw haarfollikels erg zichtbaar zijn. Je zou dan kunnen overwegen om overdag gebruik te maken van een BB-cream voor je lichaam. Zo is de Body Blur van Vita Liberata een bodycrème en foundation in één die met een natuurlijk resultaat de huid egaliseert. De Body Blur droogt na het aanbrengen op en is semi-waterproof. Tijdens het douchen was je deze er gewoon weer af met een beetje zeep. Zo kun je voor dat speciale evenement toch die prachtige jurk aan met blote benen, zonder je druk te maken over ontsierende plekjes!

 

 

Heb jij nog tips voor het scheren van de benen? Laat het ons weten in een comment, wij horen het graag! 

Wellicht vind je deze blog ook interessant: 'Grove poriën, wat kun je er tegen doen?

 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.