Rode of bruine puntjes op je benen: Strawberry Legs

24 Juni 2021

Tijdens zonnige dagen willen we graag de benen haarvrij maken. Maar het scheren of harsen van de benen kan gepaard gaan met rode of bruine puntjes op de onderbenen. Wat zijn het en wat kun je er tegen doen? In deze blog lees je alles over Strawberry Legs!

 

Mannen vs vrouwen

Soms willen we denk ik allemaal wel eens dat we mannen waren. Vooral als het gaat om de beauty-routines. Wij dames moeten ons haar ontklitten, de huid verzorgen, eelt verwijderen, de nagels lakken, nieuwe make-uplooks oefenen en de haren in de plooi hebben. En die mannen? Die hebben aan één potje gel een een bus deodorant genoeg.

Om tijdens de zomer goed voor de dag te komen en een rokje of korte broek aan te kunnen, voorzien we de benen van een verse scheerbeurt (iets wat mannen óók niet hoeven te doen, zucht...). Maar heb jij ook wel eens last van rode of bruine puntjes op je onderbenen na het scheren? Dan heb jij last van Strawberry Legs. Dit kan heel vervelend zijn, want we willen liever super egale, gebruinde, sexy benen! 

 

Wat zijn Strawberry Legs

De rode of bruine puntjes die je op je benen ziet zijn zichtbare haarfollikels, oftewel de huisjes waar de lichaamsharen in gevormd worden. De term Strawberry Legs komt vanwege de pitjes in de aardbei, waar je de gespikkelde huid mee kunt vergelijken. Bij de één zijn de haarfollikels standaard meer zichtbaar dan bij de ander. Dit komt omdat jouw DNA bepaalt tot hoe ver de haarfollikels zichtbaar zijn aan het huidoppervlak, maar ook de grootte van de haarfollikel en de dikte van de haren. In dit geval zijn de puntjes op je benen vaak bruin/grijs.

Zijn de puntjes rood? Dan is het een teken van geïrriteerde haarfollikels. Hiervoor zijn drie oorzaken aan te geven:

♣ Een verkeerde scheer-routine kan de haarfollikels irriteren.
♣ Een verdikte hoornlaag door te weinig exfoliatie kan ook de haarfollikels doen verstoppen.
♣ Ingegroeide haartjes of haarfollikels vol met talg kunnen ook zichtbare puntjes worden.

 

What to do 

Kijk eens kritisch naar jouw scheer-routine en de daarbij behorende lichaamsverzorging na het scheren. Dit kan helpen om de Strawberry Legs helemaal te doen verdwijnen of om de zichtbaarheid iets te verminderen. De routine begint onder de douche of in bad.

 

Stap 1

Stap onder de douche of in bad en neem even je tijd. Een tijdje de huid blootstellen aan warm water verweekt de stugge beenharen, waardoor je straks makkelijker kunt scheren met minder irritatie.

Stap 2

Exfolieër je lichaamshuid minimaal twee keer per week met een body peeling of body scrub.

De body peeling maakt dat verstopte haartjes loskomen, waardoor je straks super glad kunt scheren. Daarnaast verwijdert het ook vuil en dode huidschilfers in de haarfollikels, waardoor de huid zachter, gladder en egaler wordt. De body peeling kan een zachte korrel bevatten, maar is altijd op basis van fruitzuren, zoals glycolzuur, salicylzuur en/of melkzuur.

De body scrub daarintegen bevat meestal alleen een korrel en verwijdert hierdoor alleen de dode huidcellen, dus de buitenkant.

Stap 3

Is een scheercrème vrouwen echt nodig? In het geval van Strawberry Legs wel. De rode puntjes ontstaan door irritatie tijdens het scheren en dit kan komen doordat het scheermes te stroef over de huid heen glijdt en aan de haarfollikels trekt.

De scheercrème vrouwen legt een verzorgende laag tussen het scheermes en de huid, deze zijn veelal op natuurlijke basis en veroorzaken hierdoor geen irritaties.

 

Grown Alchemist Shaving Gel Comfort Zone Specialist Retarding Gel

Grown Alchemist Shaving Gel

Comfort Zone Specialist Retarding Gel

 

Stap 4

Gebruik een kwalitatief goed scheermes en vervang op tijd de mesjes. De grootste boosdoener van Strawberry Legs is misschien wel het gebruik van een bot, oud scheermes. Je hoeft echt niet perse het meest super deluxe scheermes met schuimkussentjes en een meebewegende kop te gebruiken. Maar kies wel één met een kwalitatief goed mes of investeer in bijvoorbeeld een Safety Razor vrouwen met losse, vlijmscherpe mesjes. Je denkt misschien dat dit alleen voor mannen is, maar dat is echt niet zo. Je moet er alleen even mee leren scheren.

Ons advies
Droog je scheermes na gebruik af en leg hem op een veilige en DROGE plek, op de zijkant opdat de mesjes niet beschadigen. Water maakt de mesjes heel snel roestig en bot.

 

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold Rockwell Razors R1 Double-Edge White Chrome

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold

Rockwell Razors R1 Double-Edge White Chrome

 

Stap 5

Dep de benen zachtjes droog met een handdoek. Een juiste nabehandeling, zoals een aftershave voor vrouwen, is nu erg belangrijk om wondjes te dichten, de haarfollikels te kalmeren en de huid te voeden. Er bestaan speciale gels met een combinatie van kalmerende, verzachtende en ontstekingsremmende ingrediënten en ingrediënten die de haargroei remmen.
De aftershave voor vrouwen kun je direct na het scheren aanbrengen, maar ook tussen de scheerbeurten door. Dit voorkomt naast het scrubben ook ingegroeide haren. Daarnaast is het verstandig om een bodylotion met minerale oliën (paraffinum liquidum of petrolatum) te vermijden omdat deze de huid afsluiten. Een natuurlijke lichaamsolie is een beter alternatief om de huid te verzachten en te voeden.

Muhle Organic Aftershave Balm Malin+Goetz Ingrown Hair Cream

Muhle Organic Aftershave Balm

Malin+Goetz Ingrown Hair Cream

 

Stap 6

Probeer deze routine gedurende een paar maanden aan te houden. Is het resultaat dan nog niet naar wens? Dan kan het zijn dat het puur genetisch bepaald is dat jouw haarfollikels erg zichtbaar zijn. Je zou dan kunnen overwegen om overdag gebruik te maken van een foundation product voor je lichaam. Zo is de Coverderm Perfect Legs een volledig dekkende foundation die met een natuurlijk resultaat de huid egaliseert.  De Perfect Legs biedt een extreem lange dekking. Zo kun je voor dat speciale evenement toch die prachtige jurk aan met blote benen, zonder je druk te maken over ontsierende plekjes!