Goede voeding voor een mooie huid!

door Anja van Dijken
30 Mei 2022

Wat is de invloed van voeding op je gezondheid, je organen en last but not least, op jouw huid. De huid is ons grootste orgaan en heeft een oppervlakte van wel 1,5 – 2,0 m2. Dit is een oppervlakte waar je niet om heen kunt. Een mooie huid, goede voeding, weet wat je eet! Allemaal kreten, waar we dit keer eens dieper op ingaan.

 

Eet je huid gezond

Je huid gezond eten, is de ultieme uitdaging, maar eentje die zeker de moeite waard is om aan te gaan. Goede voeding, goed voor je huid, maar ook voor je lichaam.

Voedingsstoffen zijn grofweg te verdelen in deze drie belangrijkste:

Eiwitten: dit zijn de bouwstenen van ons lichaam.

Gezonde vetten die omega-3 bevatten zullen de juiste bouwstenen leveren, de brandstoffen voor het lichaam, de bescherming van de organen en je hormonen. Omega-3 vetten vind je in lijnzaad, avocado's, chiazaad en walnoten en vette vis.

Koolhydraten, vezels: dit is de directe energie die nodig is om actief te zijn. Dit helpt voor stabiel insulinerespons, dat bijdraagt aan een goed cortisolspiegel, dus minder stress. Peulvruchten, noten, bonen en granen bevatten gezonde vezels en koolhydraten.

Probiotica houden de darmen gezond, zodat de opname van voeding, het in balans houden van je hormonen, zo optimaal mogelijk is. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kombucha, zuurkool, augurken, maar ook kefir en griekse yoghurt bevatten probiotica.

Ondersteun je lichaam - huid dagelijks met supplementen.

Lees onze blog hierover:

 

Laviesage Skin Balance Laviesage Skin Defense

Laviesage Skin Balance

Laviesage Skin Defense

 

Hoe komt de voeding uiteindelijk bij je huid?

Voeding gaat via je slokdarm naar je maag, je twaalfvingerige darm, je dunne darm, je dikke darm, endelarm en wat er over is, gaat dan weer naar buiten. De duur van dit traject varieert ongeveer 24 tot 48 uur.

De dunne darm, maar ook deels de dikke darm, zorgt voor opname van de voedingsstoffen, deze komen via de darmwand het lichaam binnen.

Ons lichaam zorgt erg goed voor zichzelf en zal met deze voedingsstoffen allereerst de meest vitale organen, zoals het hart en de longen gaan voeden, daarna de interne organen en als er dan nog iets over is …. dat restant gaat naar de huid.

 

Heeft voeding invloed op je huid?

Jazeker, voeding heeft wel degelijk invloed op je huid. Wel is de huid het laatste orgaan is in je lichaam die aan de beurt is. Daarom is het des te belangrijker dat je voeding uit veel voedzame ingrediënten bestaat, opdat er voor je huid voldoende over is om gevoed te worden. Ook wanneer je last hebt van een droge huid of juist een huid met acne, jeugdpuistjes, dan kan voeding hier zeker een positieve uitwerking op hebben. Tijdens de overgang ga je ook merken dat voeding hier invloed op heeft, zowel op je lichaam, je gesteldheid als je huid.

 

Welk eten is goed voor je huid?

Voeding die veel vitamines, antioxidanten, vezels en gezonde vetten bevat. Dit tezamen maakt dat jouw eten goed is voor je huid. Op zich lijkt dit niet ingewikkeld, maar om welk eten gaat het dan?

Voeding met Vitamines A, C en E doen veel voor je lichaam en dus ook voor je huid, daarom deze drie toppers in de spotlights:

Vitamine A: deze vitamine staat in de huidverzorging bekend om zijn huidverbeterende werking bij veel huidproblemen, zoals acne, fijne lijntjes en pigmentatie. Het is dan ook te vinden in veel anti aging producten. In de huidverzorging mag deze vitamine alleen ’s nachts worden aangebracht omdat het inactief wordt in aanraking met zonlicht. Voor de voeding is dat uiteraard anders.

Deze mooie vitamine vind je in: wortelen, pompoen, eieren, spinazie, rode bieten, rode peper, paprika, mango, boerenkool, peren, gedroogde abrikoos, tomaat, papaya, biefstuk, raapstelen.

Vitamine C: deze vitamine helpt ons bij de productie van collageen en is een belangrijke vitamine om de huid jong te houden. Tevens is het een krachtige anti-oxidant en ondersteunt het de opname van ijzer.
Het voldoende binnenkrijgen van vitamine C zorgt voor een sterk lichaam en een sterke huid en is dus de vitamine bij uitstek voor een optimale weerstand.

In je voeding vind je deze vitamine in: fruit, groente en aardappelen, met name in koolsoorten, citrusvruchten, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Vitamine E: deze vitamine werkt als een goede anti-oxidant en beschermt ons daardoor tegen vrije radicalen, waardoor cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel wordt beschermd. Tegelijk zorgt het ervoor dat de huid minder snel verbrandt en beperkt het de schade van UV-straling.

In je voeding komt het veel voor in: tarwekiemolie, donkere chocolade (70+), groene thee, vette vis, bonen, eieren, spinazie, noten en zaden.

Probiotica: zorg voor voldoende probiotica in je voeding. Probiotica bevat goede melkzuurbacteriën die je darmen gezond houden, de ongezonde suikers in je darmen omzetten in een gezond melkzuur. Probiotica zit o.a. in kombucha, zuurkool, augurken, maar ook kefir en griekse yoghurt bevatten probiotica. Een goed supplement kan ook een overweging zijn. 

 

Welke voeding is slecht voor je huid?

Suikers, alcohol en ook vlees, kan gezien worden als slecht voor je huid. Het is een gedurfde uitspraak, maar ik licht het uiteraard toe.

Suikers zijn in feite de koolhydraten die we tot ons nemen. Dit is onze energie en hebben we nodig om actief te kunnen zijn. We spreken dan van snelle en langzame suikers. De “snelle” kun je beter vermijden, denk dan aan witbrood, frisdrank, snoep, koekjes, dus voeding waar echt suiker in zit. Ook alcohol kun je scharen onder de “snelle” suikers. De “langzame” zijn de goede suikers, zoals groente, fruit, vis, volkoren en vezelrijke producten.

 

Hannah Clear Skin Hannah Cell Active

Hannah Clear Skin

Hannah Cell Active

 

Waarom zijn suikers slecht voor je?

Suikers veroorzaken rimpels!

Een pittige uitspraak, maar wel de waarheid! Hoe zit dat dan? Suiker beschadigt het collageen, dit noemen we glycatie. Glycatie is een proces waarin suikers zich binden aan eiwitten. Hierdoor ontstaan er schadelijke stoffen, de zogenaamde AGE’s (versuikerde eiwitten). Het ijzeren duo: het collageen en de eiwitten (Elastine en collageen: een ijzeren duo), deze twee zorgen kort gezegd ervoor dat de huid soepel en jong blijft. Zodra suikers zich gaan binden aan eiwitten, gaan de elastine vezels verharden, waardoor ons weefsel stijver en minder elastisch wordt. Met als resultaat: meer rimpels en een slapper wordende huid.

“Snelle” suikers hebben een hoge glycatie en “langzame” suikers een lage glycatie.

 

Suikers stimuleren acne!

Als je gevoelig bent voor acne dan zal het proces van glycatie, zoals hiervoor beschreven invloed hebben op de acne, de ontstekingen in je huid.

Suikers stimuleren de ontsteking, wat een puistje feitelijk is. Het gevolg van suikers, de glycatie verhoogt het stresshormoon cortisol, maar ook de aanmaak van insuline. De insuline stimuleert de productie van androgenen, waardoor ook nog eens de talgproductie wordt gestimuleerd. Ben je op zoek naar voeding tegen acne, vermijd “snelle” suikers.

Alcohol kunnen we scharen onder de “snelle” suikers. Wat doet alcohol nog meer met je huid? Alcohol is een toxine, een gifstof die invloed heeft op je lever, je immuniteit, de hormonen, je lichaamscellen en de aanmaak van insuline. Onze lever zal de alcohol verwerken, hierbij wordt acetaldehyde vrijgemaakt, wat een giftstof is voor ons lichaam. Deze acetaldehyde leidt tot uitdroging van ons lichaam en dus vroegtijdige veroudering.

Vlees, zo geliefd door velen, maar niet altijd even goed. Veel vlees is afkomstig vanuit de bio-industrie, waar deze dieren groeihormonen en antibiotica krijgen toegediend. Hun voedsel is er ook nog eens op gericht dat ze snel vet worden. Eet je dit, dan zul je automatisch een deel hiervan meekrijgen. Slecht voor je hormoonbalans, maar ook voor je huid.

 

Er is nog zoveel meer als het gaat om voeding die niet goed is voor je lichaam en dus ook niet voor je huid.

 

♣ Bewerkt eten: bevat veel zouten, “snelle” suikers en (te) weinig voedingsstoffen.

♣ Niet biologisch eten: bevat vaak hormonen, pesticiden en schimmels en maar liefst 2 tot 3 maal minder voedingsstoffen als biologisch varianten.

♣ Melkproducten: kies voor niet bewerkte varianten, dus de volle producten. Plantaardige varianten zijn nog beter.

♣ Fast Food: bevat veel zouten, suikers en geoxideerde vetten. Dit zijn gifstoffen voor je lichaam.

♣ Zoetstoffen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen: geven irritaties die kunnen leiden tot ontstekingen.

♣ Supplementen van slechte kwaliteit bevatten veel vulstoffen en verborgen ingrediënten, deze zijn niet goed voor je.

♣ Cafeïne is cortisol verhogend, verhoging van dit stresshormoon lijdt tot huidveroudering.

♣ Gluten komt veel voor in tarwe en andere granen. Bij gevoeligheid hiervoor zal dit ontstekingen stimuleren.

 

Is voeding goed voor je huid?

Absoluut, vermijdt het foute en eet je huid weer gezond!

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.