Heb ik een gevoelige huid?

door Anja van Dijken
30 April 2023

Heb jij gelijk een branderige huid als je een crème aanbrengt en wordt de huid vlekkerig en jeukt het? Je kunt ervan uitgaan dat je een gevoelige huid hebt. Hoe ga je hiermee om? We hebben goede tips en adviezen hoe de gevoelige huid van je gezicht te verzorgen.

 

Wat is een gevoelige huid?

Als de huid reageert op nagenoeg alles, het aanbrengen van je crème en het reinigen en de tintelingen zijn volop aanwezig en heb je ook nog eens last van jeuk, rode vlekken en schilfers? Dan kun je ervanuit gaan dat je een gevoelige huid hebt. Een gevoelige huid in je gezicht kun je al hebben vanaf je geboorte, maar het kan ook dat deze door omstandigheden, triggers ontstaat.

Bij een gevoelige huid is de huidbarrière aangetast. Klinkt spannend, maar de huidbarrière is heel eenvoudig gezegd de natuurlijke beschermlaag die ervoor zorgt dat de huid goed blijft functioneren door irriterende stoffen, vervuiling en bacteriën buiten de deur te houden en de diepere huidlagen goed te beschermen. Zodra jouw huidbarrière niet (meer) goed werkt, kan dit alles dieper je huid binnen dringen, met als gevolg dat je huid erg gevoelig en geïrriteerd raakt.

 

Is je huid gevoelig of is deze gevoelig geworden?

Hoe zit dat nu, is jouw huid altijd al gevoelig of is deze in de loop van de tijd steeds gevoeliger geworden. Je hebt het dan over de huidtype en huidconditie, die beide gevoelig kunnen zijn.

Gevoelige huid als huidtype

Je bent met een gevoelige huid geboren, jouw gevoelige huid is dus genetische bepaald, net zoals de kleur van je haren. Veelal zie je dat een gevoelig huidtype een lichtere huidskleur heeft en vaak ook dunner is, waardoor deze huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf.

Gevoelige huid als huidconditie

Een gevoelige huid als huidconditie, kan eigenlijk iedereen krijgen, ongeacht je huidtype. Jouw huid is gevoelig geworden. Verschillende omstandigheden kunnen hiervan de oorzaak zijn. Reactie op producten, dehydratatie van de huid, stressfactoren, weersinvloeden, leefstijl, maar ook huidaandoeningen zoals rosacea of eczeem maken de huid erg gevoelig.

 

Ons advies
Gevoelig huidtype of huidconditie? Beide symptomen zijn hetzelfde. Kies daarom altijd voor producten voor een gevoelige huid. Producten voor een gevoelige huid bevatten geen irriterende stoffen zoals alcohol, parfum en chemische toevoegingen, maar juist ingrediënten die de huid kalmeren en de huidbarrière zullen herstellen en in een goede conditie houden.  

 

Comfort Zone Remedy Gift Box Comfort Zone Remedy Serum

Comfort Zone Remedy Gift Box

Comfort Zone Remedy Serum

 

Wij je meer weten over het verschil tussen huidtype en huidconditie, lees onze blog Wat is mijn huidtype en huidconditie?

 

Wat kun je doen wanneer je een gevoelige huid hebt?

Er zijn een flink aantal oorzaken waardoor jouw huid altijd of tijdelijk gevoelig reageert en dit kan soms best extreem zijn. Een zere huid, jeukende huid, branderige huid, roodheid van de huid, schilferende huid, blij word je er niet van. Dit is waar je zelf op kunt letten om de overgevoelige huid te kalmeren en te herstellen:

Vocht en vetten.

Vaak is de gevoelige huid, zowel bij een gevoeligehuidtype als huidconditie, een drogere huid. Dit betekent dat je een tekort aan vetten in je huid hebt. Het gevolg is dat het vocht in de huid te snel verdampt. Doe maar een beetje olijfolie of ander vet in een schaaltje water, je zult zien het vocht onder de olie blijft. Zo is het ook met onze huid.

Ons advies
Zorg daarom voor voldoende hydratatie in bijvoorbeeld een hyaluronzuur serum , dit in combinatie met een vettere crème, zoals de wintercrème die je als een jas over je huid aantrekt. Zo heeft de huid kans om te herstellen. De wintercrème is speciaal voor de extreem droge en gevoelige huid, die meer vetten nodig heeft. Deze kan het gehele jaar door gebruikt worden.

 

Vermijd irriterende stoffen in producten.

Alcohol, parfums en meer chemicaliën (parabenen, siliconen, SLS/SLES etc.) die in veel gezichtsverzorging is verwerkt kunnen de huid behoorlijk irriteren. Ook make-up, waspoeder of sterke ingrediënten in je voeding, kunnen de huid aanzetten tot een gevoeligheidsreactie. Tot aan laaggradige ontstekingen toe. Zo ook zepen, deze worden o.a. verwerkt in een cleansing foam.

Ons advies
Weet wat je smeert! Kijk eens kritisch naar de ingrediënten die jouw gezichtsverzorging bevatten, vergeet niet je lichaamsverzorging, maar ook je waspoeder en koelkast te checken. Kies voor zo natuurlijk mogelijk ingrediënten.

 

Rust

Less is more, gun je huid rust en ga uit van een gezonde basis, zonder je huid te overladen met verschillende actieve ingrediënten. Eerst rust, daarna kun je weer bouwen.

Ons advies
Is voor jouw huid tijdelijk alles teveel? Gebruik alleen een gezichtsolie. Pure olie, zonder toevoegingen van mooie ingrediënten. Een naturelle gezichtsolie zal de huid tot rust brengen, de nodige vetten en hydratatie geven, maar ook niet veel meer dan dat. Omdat de extra mooie ingrediënten tijdelijk teveel kunnen zijn, is het belangrijk eerst de rust terug te laten keren, de huidbarrière goed te laten herstellen en van daaruit weer te gaan opbouwen.

 

Zonbescherming

UV-straling maakt dat je huid intern gaat ontsteken en met name de gevoelige huid zal snel reageren. Laaggradige ontstekingen moet je zien te vermijden, deze zullen de gevoelige huid nog meer triggeren tot irritatie.

Ons advies
Ga je in de zon? Gebruik dan altijd een zonnebrand, het liefst een natuurlijke zonnebrand. Deze zal met name de gevoelige huid niet gaan irriteren, omdat de zonnefilters die hierin gebruikt zijn van natuurlijke afkomst zijn.

 

Welke producten zijn fijn voor een gevoelige huid?

Producten die goed zijn voor de gevoelige huid van je gezicht, zijn deze die ingrediënten bevatten die de huid kalmeren, de huid meer weerstand geven en voorzien van voldoende vocht en vetten. Sta je voor de keuze van een goede dagcrème gevoelige huid, gezichtscrème gevoelige huid of een zonnebrandcrème voor de gevoelige huid? Let dan vooral op dat deze producten goede, niet irriterende ingrediënten bevatten. De Comfort Zone Remedy producten zijn gericht op de overgevoelige huid en bevatten herstellende, kalmerende en voedende ingrediënten voor de zere huid, die herstel nodig heeft, maar ook om deze in goede conditie te houden.

 

Ons advies

♣ Kies voor rijk vettende producten, glycerine, marula-olie, amandel olie of jojoba olie. Dit zijn allemaal vetten die de huid kalmeren, herstellen en beschermen.

♣ Kies voor extra vocht, hyaluronzuur geeft de huid veel hydratatie, waardoor de huid(barrière) versterkt wordt.

♣ Panthenol, niacinamide, maar ook vitamine C versterkt de huid en voorkomt uitdroging.

♣ Kies voor producten met prebiotica, dit ingrediënt geeft de huid de juiste bacteriën, waardoor de huid(barrière) sterker wordt.

♣ Kies zoveel mogelijk voor natuurlijk (het liefst biologisch) afkomstige ingrediënten. Deze zijn puur natuurlijk, niet chemisch en niet onderhevig geweest aan pesticiden.

 

Comfort Zone Remedy Defense Cream Comfort Zone Remedy Cream Comfort Zone Remedy Toner

Comfort Zone Remedy Defense Cream

Comfort Zone Remedy Cream

Comfort Zone Remedy Toner

 

Welke ingrediënten kun je beter vermijden bij een gevoelige huid?

Veel ingrediënten kunnen de gevoelige huid irriteren, daarom is het goed om hier altijd kritisch op te zijn. De Comfort Zone Remedy lijn is speciaal voor de meest gevoelige huid.

 

Ons advies:

Gebruik in de gezichtsverzorging en de lichaamsverzorging geen:

♣ Parfum, sowieso de chemische, maar ook natuurlijke geurstoffen kunnen de huid irriteren.

♣ Alcohol - alle alcohol, behalve de vetalcoholen zoals: cetearylalcohol, behenylalcohol, stearylalcohol en cetylalcohol.

♣ Parabenen, minerale oliën, siliconen, SLS/SLES, microplastics en kunstmatige kleurstoffen.

♣ Vormen van retinol (vitamine A), deze zetten de huid aan tot een snellere celdeling, dit is te intens voor de gevoelige huid.

♣ Fruitzuren niet gebruiken als de huid (te) gevoelig is. Amandelzuur en melkzuur, kunnen hier een uitzondering op zijn.

 

Comfort Zone Remedy Cream To Oil Comfort Zone Remedy Serum

Comfort Zone Remedy Cream To Oil

Comfort Zone Remedy Serum

 

Advies voor de gevoelige huid nodig?

Ben je op zoek naar een gezichtscrème voor de gevoelige huid, dagcrème voor de gevoelige huid of een zonnebrandcrème voor de gevoelige huid? Het is logisch dat dit lastig is om het juiste te kiezen. We helpen je graag mee om een goed product te vinden voor de overgevoelige huid. Neem contact op met de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.