Hoe behandel je acne?

door Anja van Dijken
11 Juli 2023

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer je haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Het veroorzaakt vaak witte puntjes, zwarte puntjes of puistjes, en verschijnt meestal op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenrug en schouders. Acne is het meest gebruikelijk onder tieners, maar het beïnvloedt mensen van alle leeftijden.

Wat veroorzaakt acne?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan acne, maar de hoofdoorzaak ligt bij een te hoge productie aan talg en een sterke verhoorning, dus een teveel aan dode huidcellen. Tegelijk zijn er daarnaast nog meerdere factoren, noem ze triggers, die dit proces beïnvloeden, stimuleren of juist afremmen:

Overproductie van talg (sebum) en acne

Een te hoge productie van talg zal de huid vetter maken, waardoor porien gemakkelijk gaan verstoppen.

Ophoping van dode huidcellen en acne

Een vettere huid houdt meer dode huidcellen vast. Deze cellen kunnen de haarzakjes blokkeren, waardoor een omgeving ontstaat waarin bacteriën kunnen groeien.

Bacteriën en acne

Bacteriën kunnen zich ophopen in de haarzakjes en ontstekingen veroorzaken, wat resulteert in acne.

Hormonale veranderingen en acne

Vooral tijdens de puberteit en menstruatie kunnen hormonale schommelingen de talgproductie flink beinvloeden, wat al gauw zal leiden tot een onrustige, ontstoken acne huid.
Onze blog: Wat doen hormonen met je huid? vertelt je hier mee over.

Cosmetica en acne

Sommige foundations zijn sterk verstoppend voor de huid, maar ook uitdrogend. De huid zal dan reageren met ontstekingen en puisten.

Omgevingsfactoren en acne

Denk daarbij aan een slechte luchtvochtigheidsgraad, acne dat ontstaat door contact (helm, sjaal, telefoon), een vuile werkplek of ongewassen kussensloop.

Voeding en acne

bepaalde voedingsmiddelen zijn triggers voor de huid. Koolhydraten en zuivel zijn met name de triggers die de vettere acne huid beïnvloeden.
Lees onze blog over wat voeding met je huid doet: Goede voeding voor een mooie huid!

Dr. Grandel 2 in 1 Cleansing Foam Doctor Eckstein Adstringent Lotion

Dr. Grandel 2 in 1 Cleansing Foam

Doctor Eckstein Adstringent Lotion

 

Hoe wordt acne behandeld?

De behandeling van acne hangt af van de ernst en het type acne, evenals de individuele huidreactie van de persoon. Het voorkomen van acne kan soms even uitdagend zijn als het behandelen ervan. Met een goede dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine, kun je de kans op acne uitbraken verminderen. Dit is wat je moet doen:

Reinig in de ochtend en de avond met een milde cleansing foam of reinigingsgel die de huid niet uitdroogt, maar tegelijk ook niet teveel oliën bevat.

♣ Sluit de reiniging af met een gezichtstoner voor de vette huid. Deze zal de PH waarde van de huid herstellen, opdat de huid goed beschermd is tegen nieuwe uitbraken als gevolg van bacteriën.

♣ Exfoliant: gebruik deze 2-3 maal per week, om poriën vrij te maken van verstopping. Een exfoliant bevat fruitzuren, die het teveel aan talg op de huid, maar ook in de poriën zullen oplossen en daardoor de huid goed reinigen.

♣ Vermijd scrubs: deze zijn te pittig voor de acne huid, zullen tegelijk de actieve acne kunnen verspreiden.

♣ Gebruik een dagcrème vette huid in de ochtend en een nachtcrème vette huid in de avond.

 

Preventie en gezichtsverzorging acne!

Hoe je acne behandelt, hoe je acne onderhoudt en voorkomt, al deze vragen liggen uiteraard heel dicht bij elkaar. Preventie en gezichtsverzorging van acne, heeft tot doel dat je huid blijvend stabiel is, dat er weinig tot geen nieuwe acne-uitbraken zullen zijn en waar mogelijk dat acne blijvend zal verminderen en uiteindelijk zal verdwijnen.

 

Witlof Skincare Smoothing Peel Medex Cream Humedios

Witlof Skincare Smoothing Peel

Medex Cream Humedios

 

Tips & tricks preventie acne:

♣ Reinig dagelijks met een milde cleanser foam of reinigingsgel, gebruik daarna een gezichtstoner en de dagcrème of nachtcrème voor de vette huid.

♣ Gebruik 2-3 per week een exfoliant om de poriën blijvend schoon te houden.

Serum acne huid biedt de huid veel vocht en herstellende, talgregulerende, milde bestanddelen.

♣ Een wekelijks (1-2) masker zal de huid reinigen, stimuleren en herstellen om meer balans te vinden. Denk hierbij aan een kleimasker, charcoal masker, anti acne masker, mee-eter masker of reinigend masker.

♣ Minder blijvende de inname van koolhydraten en zuivel, dit kunnen grote triggers die de acne weer zullen aanjagen.

♣ Goede vetzuren, de omega-3 vetzuren onderdrukken ontstekingsreactie, daarom die ook van acne (puistjes).

♣ Anti-oxidanten zijn goed voor de huid, herstellen, voorkomen ontstekingen en zijn daarom ook voor de acne huid. In onze blog: Vrije radicalen, anti-oxidanten, wat is nu wel of niet goed voor je?  gaan we hier verder op in.

♣ Rust, reinheid en regelmaat. Genoeg slaap en vermijd stress, bevorderen de gezondheid van je huid. Stress hormonen zal de talgproductie stimuleren.


Advies nodig?

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds vragen over het behandelen van acne en zou je graag wat advies willen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten van Care for Skin, we helpen je graag!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.