Blog over Huidverzorging - Hyperpigmentatie - Care for Skin
Gratis verzending vanaf € 39
Klantenbeoordeling 9,4
Cadeau vanaf € 75

Hyperpigmentatie

  • Geplaatst op
  • Door Anja van Dijken
  • 0

In deze blog besteden we aandacht aan één van de 7 schoonheden, sproetjes, want dit is namelijk een vorm van hyperpigmentatie. Wanneer je de huid van de mensen om je heen bestudeerd zal je het niet verbazen dat één op de vier vrouwen te maken heeft met deze schoonheid. Verkleuringen horen bij onze huid en de één vindt het prachtig en de andere wil er graag vanaf. We besteden in deze blog aandacht aan de oorzaken van hyperpigmentatie en aan oplossingen hiervoor.

Wat is hyperpigmentatie?


Hyperpigmentatie is een lokale concentratie van pigment in de huid. Melanine is de benaming voor het pigment welke wordt aangemaakt door onze huid. Het doel van melanine is om de huidcellen te beschermen tegen Uv-straling en negatieve invloeden vanuit het milieu. Melanine verpakt de huidcellen als ware in een getint jasje waardoor Uv-straling en andere negatieve invloeden niet meer tot in de kern van de cel kunnen door dringen en deze kunnen beschadigen. Dit is een normaal proces en ook de reden waarom onze huid ‘bruin’ wordt in de zon.

Bij pigmentvlekken en hyperpigmentatie is er sprake van een lokale overproductie van Melanine. Hierdoor ontstaan er lokaal getinte vlekjes op de huid en kan dit vervelend zijn. Schadelijk is het in ieder geval niet.

We kennen hyperpigmentatie onder de volgende benamingen:

- Pigmentvlekken
- Zwangerschapsmasker
- Donkere vlekken
- Levervlekken
- Ouderdomsvlekken
- Pigmentvlekken na acne
- Sproeten

Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?


De oorzaken van de hyperpigmentatie begint bij onze genen. De één wordt sneller bruin dan de ander en heeft lokaal meer pigmentatie dan een ander. Het is net waarmee we geboren zijn en hoe onze huid reageert op invloeden van buitenaf en binnenuit. Vaak kunnen we zeggen dat de donkere huidtypes meer te maken hebben met hyperpigmentatie dan lichtere huidtypes.
Naast de genetische factoren kunnen we nog een aantal andere belangrijke oorzaken van hyperpigmentatie aanwijzen namelijk;

- Uv-straling(zon)
- Acne
- Hormonale invloeden
- Bepaalde ziekten
- Huidveroudering

Uit een recent onderzoek van Clinique blijkt dat Uv-straling de voornaamste reden is van hyperpigmentatie.

Hoe herken ik Hyperpigmentatie?


Hyperpigmentatie is eenvoudig te herkennen. Het zijn platte donkere vlekken op de huid die licht- tot donkerbruin van kleur zijn. Deze vlekken variëren in grootte en spreiding op de huid. De meest voorkomende vormen van hyperpigmentatie zijn:

Pigmentvlekken, deze worden veroorzaakt door blootstelling aan Uv-straling en worden ook wel ouderdomsvlekken en sproeten genoemd. Deze komen voor op de plaatsen op het lichaam die vaak bloot worden gesteld aan de zon, te denken aan handen, armen en uw gezicht.

Pigmentvlekken na acne, deze vorm van hyperpigmentatie verschijnt wanneer de huid beschadigd is geweest en de huid veel melanine heeft aangemaakt om zichzelf te beschermen. De vormen en grootte hiervan variëren.

Zwangerschapsmasker, de vorm van hyperpigmentatie ontstaat door veranderingen in de hormoonhuishouding van uw lichaam. Dit resulteert vaak in donkere vlekken op het gezicht en armen. Deze vlekken kunnen variëren in vorm en grootte.

Andere vormen van verkleuringen op de huid hoeven geen hyperpigmentatie te zijn. Verkleuringen komen ook voor in de vorm van moedervlekken, huidkanker en littekens. Wanneer u zich zorgen maakt over verkleuringen op uw huid of deze bloeden, jeuken of veranderen in vorm raadpleeg dan uw huidspecialist, dermatoloog of huisarts.

Hoe kunnen we hyperpigmentatie verminderen?


Er zijn verschillende producten verkrijgbaar dit hyperpigmentatie kunnen verminderen. Vaak zijn dit producten die de huid bleken of die de productie van Melanine verminderen. Het duurt vaak enkele weken voordat de eerste tekenen van de vermindering zichtbaar zijn. Producten die u kunt gebruiken om hyperpigmentatie te verminderen zijn:

- Medex Albapearl 150ml € 38,90
- Phyris Anti-Pigment Total Control 50ml € 54,60
- Decleor Aromessence white - sérum éclaircissant 15ml € 54,40
- Webecos Depigmentin 30ml € 12,95

Voorkomen is beter dan genezen…


We kennen allemaal dit spreekwoord, en voor het tegengaan van hyperpigmentatie geldt hetzelfde. De behandeling van hyperpigmentatie is kostbaar en intensief voor de huid. Met een goede bescherming tegen de zon kunnen we de grootste veroorzaker van hyperpigmentatie al aanpakken. Een fantastisch product hierbij, waar wij zeer goede ervaringen mee hebben, is de:

- Dr. R.A. Eckstein Sun Shield SPF50

Dit serum beschermt uw huid met een Uv-filter SPF50, u kunt dit serum eenvoudig onder uw dagverzorging dragen of als losse dagverzorging gebruiken. Met zijn scherpe prijs en duurzaam in gebruik is dit serum een echte aanrader!

Ik hoop u zo op weg geholpen te hebben bij de bestrijding van hyperpigmentatie. Wanneer u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel kunt u altijd contact met mij opnemen d.m.v. onze contactgegevens onderaan de pagina of door een reactie te plaatsen.

Groetjes!

Anja van Dijken
Huidspecialist

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden