Hyperpigmentatie

door Anja van Dijken
9 April 2014

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een lokale concentratie van pigmentatie in de huid. Melanine is de benaming voor het pigment welke wordt aangemaakt door onze huid. Het doel van melanine is om de huidcellen te beschermen tegen Uv-straling en negatieve invloeden vanuit het milieu. Melanine verpakt de huidcellen als het ware in een getint jasje waardoor Uv-straling en andere negatieve invloeden niet meer tot in de kern van de cel kunnen door dringen en deze kunnen beschadigen. Dit is een normaal proces en ook de reden waarom onze huid ‘bruin’ wordt in de zon.

Bij pigmentvlekken en hyperpigmentatie is er sprake van een lokale overproductie van melanine. Hierdoor ontstaan er lokaal getinte vlekjes op de huid en kan dit vervelend zijn. Schadelijk is het in ieder geval niet.

We kennen hyperpigmentatie onder de volgende benamingen:

  • Pigmentvlekken
  • Zwangerschapsmasker
  • Donkere vlekken
  • Levervlekken
  • Ouderdomsvlekken
  • Pigmentvlekken na acne
  • Sproeten

Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?

De oorzaken van hyperpigmentatie begint bij onze genen. De één wordt sneller bruin dan de ander en heeft lokaal meer pigmentatie dan een ander. Het is net waarmee we geboren zijn en hoe onze huid reageert op invloeden van buitenaf en binnenuit. Vaak kunnen we zeggen dat de donkere huidtypes meer te maken hebben met hyperpigmentatie dan lichtere huidtypes. Naast de genetische factoren kunnen we nog een aantal andere belangrijke oorzaken van hyperpigmentatie aanwijzen namelijk:

  • Uv-straling(zon)
  • Acne
  • Hormonale invloeden
  • Bepaalde ziekten
  • Huidveroudering


Uit een recent onderzoek blijkt dat Uv-straling de voornaamste reden is van hyperpigmentatie.

Hoe herken ik hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is eenvoudig te herkennen. Het zijn platte donkere vlekken op de huid die licht- tot donkerbruin van kleur zijn. Deze vlekken variëren in grootte en spreiding op de huid. De meest voorkomende vormen van hyperpigmentatie zijn:

Pigmentvlekken, deze worden veroorzaakt door blootstelling aan Uv-straling en worden ook wel ouderdomsvlekken en sproeten genoemd. Deze komen voor op de plaatsen op het lichaam die vaak bloot worden gesteld aan de zon, te denken aan handen, armen en het gezicht.

Pigmentvlekken na acné, deze vorm van hyperpigmentatie verschijnt wanneer de huid beschadigd is geweest en de huid veel melanine heeft aangemaakt om zichzelf te beschermen. De vormen en grootte hiervan variëren.

Zwangerschapsmasker, de vorm van hyperpigmentatie ontstaat door veranderingen in de hormoonhuishouding van uw lichaam. Dit resulteert vaak in donkere vlekken op het gezicht en armen. Deze vlekken kunnen variëren in vorm en grootte.

Andere vormen van verkleuringen op de huid hoeven geen hyperpigmentatie te zijn. Verkleuringen komen ook voor in de vorm van moedervlekken, huidkanker en littekens. Wanneer u zich zorgen maakt over verkleuringen op uw huid of deze bloeden, jeuken of veranderen in vorm raadpleeg dan uw huidspecialist, dermatoloog of huisarts.

Hoe kunnen we hyperpigmentatie verminderen?

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar dit hyperpigmentatie kunnen verminderen. Vaak zijn dit producten die de huid bleken of die de productie van melanine verminderen. Het duurt vaak enkele weken voordat de eerste tekenen van de vermindering zichtbaar zijn. Producten die u kunt gebruiken om hyperpigmentatie te verminderen zijn deze twee van Medex en Webecos:

 

Medex Albapearl Webecos Depigmentin

Medex Albapearl

Webecos Depigmentin



Voorkomen is beter dan genezen…

We kennen allemaal dit spreekwoord, en voor het tegengaan van hyperpigmentatie geldt hetzelfde. De behandeling van hyperpigmentatie is kostbaar en intensief voor de huid. Met een goede bescherming tegen de zon kunnen we de grootste veroorzaker van hyperpigmentatie al aanpakken. Een fantastisch product van Dr Eckstein hierbij, waar wij zeer goede ervaringen mee hebben, is deze:

Doctor Eckstein Sun Shield SPF 50

Doctor Eckstein Sun Shield SPF50


Dit Dr Eckstein serum beschermt uw huid met een Uv-filter SPF50, u kunt dit serum eenvoudig onder uw Dr Eckstein Dagcreme dragen of als losse dagverzorging gebruiken. Met zijn scherpe prijs en duurzaam in gebruik is dit serum een echte aanrader!

Ik hoop u zo op weg geholpen te hebben bij de bestrijding van hyperpigmentatie. Wanneer u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel kunt u altijd contact met mij opnemen d.m.v. onze contactgegevens onderaan de pagina.

 

Onze favorieten van Nouvital

Nouvital Moisturizing Cream Nouvital - Vitamin A Concentrate Nouvital - Biomimetic Peeling
Nouvital Moisturizing Cream Nouvital Vitamin A Concentrate Nouvital Biomimetic Peeling

 

 

Wil je graag persoonlijk huidadvies? Onze schoonheidsspecialisten helpen je graag. Stuur vrijblijvend een mailtje met je vraag naar [email protected] of spreek onze schoonheidsspecialistes aan de telefoon via 085 060 7005.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.