Siliconen in cosmetica

door Julianne Bruining
17 Juni 2020

In eerdere blogs schreven we al over alcohol, minerale oliën en parabenen in huidverzorging. In deze blog bespreken we siliconen in huidverzorging. Wat doen siliconen in cosmetica en op de huid, waarom worden ze toegevoegd en hoe herken je ze op de ingrediëntenlijst?

 

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn chemisch samengestelde verbindingen tussen silicium, zuurstof en koolwaterstof elementen. Silicium, ook wel kiezelzuur genoemd, is één van de meest voorkomende natuurlijke mineralen en vormt de bron voor siliconenolie. Het doorgaat diverse processen en er ontstaan verschillende soorten ketens. Deze verschillende soorten ketens zorgen voor verschillende vormen van siliconen, van kleinmoleculair tot grootmoleculair. Siliconen zelf zijn dus synthetische materialen en niet natuurlijk. Ze zijn kleur- en geurloos en geven nooit irritatie of een allergische reactie van de huid. Kleinmoleculaire siliconen kunnen zelfs vluchtig zijn, wat betekent dat ze verdampen na applicatie. Grootmoleculaire siliconen zijn zwaarder en blijven op de huid of om de haarschacht liggen. Siliconen kunnen in bijvoorbeeld cosmetica aanvoelen als zijdezacht, fluweel, glad of glibberig. 

Op het etiket van cosmetica herken je siliconen onder andere onder de volgende namen: 

  • cyclomethicone
  • dimethicone copolyol
  • dimethicone
  • amodimethicone
  • phenyl trimethicone
  • cyclopentasiloxane
  • cyclohexasiloxane

Over het algemeen zou je kunnen stellen dat namen van siliconensoorten eindigen op -cone of -xane, al zijn er ook uitzonderingen.

Siliconen in huidverzorging

 

Waarom worden siliconen gebruikt in cosmetica?

Siliconen worden al jaren in haar- en huidverzorgingsproducten gebruikt, zowel in rinse-off als stay-on producten. Siliconen hebben de unieke eigenschap om een super zachte film over de huid of haarschacht te leggen. Ze zorgen ervoor dat de crème direct lekker smeert en dat de huid direct na aanbrengen zacht aanvoelt. Siliconen worden bijvoorbeeld ook in make-up primers gebruikt om droogtelijntjes van bovenaf op te vullen en het huidreliëf te egaliseren. Dit klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar siliconen in cosmetica hebben zowel voordelen als nadelen.

De vraag die het meest gesteld wordt rondom siliconen is of ze de huid “afsluiten” en poriën verstoppen. De siliconen die tegenwoordig worden gebruikt in cosmetica zijn vocht- en zuurstofdoorlatend. Ze sluiten de huid dus niet volledig af, terwijl sommige natuurlijke oliën dat wel doen. Siliconen zijn van nature ook niet-comedogeen, wat betekent dat ze niet porieverstoppend werken. Toch kunnen siliconen zorgen voor onzuiverheden, hier schrijf ik straks meer over.

Wat zijn de voordelen van siliconen in cosmetica?

Een voordeel van siliconen in je crème is dat ze een beschermende barrière vormen voor de droge en kapotte huid. Deze barrière zorgt ervoor dat de huid sneller en beter kan herstellen, doordat het voorkomt dat micro-organismen en bacteriën de huid indringen en irriteren. Daarnaast zorgt deze barrière ervoor dat er minder vocht uit de huid verdampt. Het kan dus perfect werken wanneer je bijvoorbeeld een serum met hyaluronzuur hebt aangebracht en deze wil ‘insluiten’ en verdamping van vocht wilt voorkomen. Daarnaast is het voordeel van siliconen dat de huid direct zacht en comfortabel aanvoelt na het aanbrengen.

Wat zijn de nadelen van siliconen in cosmetica?

Een nadeel is direct dat dit zachte en comfortabele gevoel niet direct betekent dat de huid of je haar gezond is. Je ‘verdoezelt’ als het ware de huidige huidconditie. Zo zorgen siliconen in shampoo’s en crèmespoeling ervoor dat de haren zacht aanvoelen en glanzen, terwijl de conditie van de haren juist slecht kan zijn (zoals uitgedroogd of beschadigd). Wanneer je jarenlang crèmes met siliconen gebruikt is de kans dus ook groot dat je niet de daadwerkelijke conditie van de huid ziet. Siliconen zelf hebben geen voedende waarde voor de huid, omdat er geen natuurlijke of huideigen bouwstenen aanwezig zijn, zoals vitamines, mineralen, glycerine en onverzadigde vetzuren. Het doet dus niks tegen huidveroudering, roodheid, pigmentatie of andere huidproblemen.

Ondanks dat siliconen niet-comedogeen zijn kunnen ze wel meespelen in acné en onzuiverheden. Siliconen dienen namelijk wel goed van de huid gewassen te worden ’s avonds, want anders kunnen ze wel samen met talg en zweet zorgen voor verstopping van de poriën. En ondanks dat er is aangetoond dat je bij siliconengebruik niet bang hoeft te zijn voor een allergische reactie, kunnen sommige mensen zeker wel ervaren dat ze van siliconen direct puistjes krijgen.

Wel of niet kiezen voor siliconen in je cosmetica?

Het gebruiken van producten met siliconen op de huid kan voordelen met zich meebrengen bij de droge, eczeemachtige huid. Het beschermt de huid tegen irritatie, waardoor de beschadigde huid sneller kan herstellen. Wel is het belangrijk dat de crème naast siliconen ook actieve ingrediënten bevat, zoals hyaluronzuur, peptiden, niacinamide, vitamine C en glycerine. Bij het wel gebruiken van siliconen is het ook sterk aan te raden om de huid dagelijks goed te reinigen met bijvoorbeeld een twee-stappen reiniging, om de siliconen goed van de huid te verwijderen. Reinig bijvoorbeeld eerst met een reinigingsolie en vervolgens met een milde reinigingsgel zonder sulfaten.

Wanneer je een normale, gecombineerde of vette huid hebt zou je siliconen kunnen vermijden. Hierdoor wordt de huidige conditie niet verdoezeld en kun je de huid behandelen naar haar behoeften. Daarnaast kunnen de werkstoffen uit je product beter hun werk doen, doordat de werkstoffen in een hoger percentage in het product kunnen worden verwerkt. Hierdoor zijn siliconenvrije producten ook erg prettig als je op anti-aging wilt werken.

Wil je graag een persoonlijke huidanalyse en een passend huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel naar 085 060 7005 om in contact te komen met onze specialisten. 

Marlyse Blue

Marlyse Blue biedt de allerbeste natuurzuivere huidverzorging zonder chemische toevoegingen, gemaakt van organische extracten en oliën. De producten van Marlyse Blue bevatten geen parabenen, siliconen, PEG’s of sulfaten. Zijn glutenvrij, vegetarisch, natuurzuiver en niet op dieren getest. De Marlyse Blue producten worden gemaakt in de EU.

 

Onze Marlyse Blue tips:

Marlyse Blue Cleanser Marlyse Blue Mask Moisturizing Marlyse Blue Day Cream Supreme SPF25

Marlyse Cleanser Salicylic

Marlyse Mask Moisturizing

Marlyse Day Cream Supreme

Marlyse Blue kopen? Voor 21:00 besteld = morgen in huis!

 

 

Misschien vind je deze blog ook wel interessant:

Blog: Minerale olie in cosmetica, goed of slecht

 

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.