Wat is elastine en waarom is het belangrijk voor onze huid?

door Anja van Dijken
1 Oktober 2021

Elastine, wat is elastine en wat doet elastine? Het hoe en wat de functie van elastine voor je huid en lichaam is? We leggen het je graag uit in deze blog.

 

Wat is elastine?

Elastine is een eiwit, dat voorkomt in het bindweefsel en wordt aangemaakt door de fibroblasten. Het is in feite de basis van de elastische vezels in ons bindweefsel en heeft zogezegd de functie van een elastiek.

 

Wat doet elastine?

Je kunt elastine vezels zien als een elastiek materiaal. Elastine zorgt ervoor dat de verschillende soorten bindweefsels in het lichaam hun oorspronkelijke vorm en grootte weer terugkrijgen, nadat deze uitgerekt, ingedrukt of vervormd geweest zijn. Elastine heeft een belangrijke functie in de vaatwanden van de slagaders. Ook in het bindweefsel van de longen, de huid en de urineblaas zorgt elastine voor het terugbrengen van de oorspronkelijke grootte en vorm. Afname van elastine heeft als gevolg huid- en lichaamsveroudering, zowel zichtbaar als onzichtbaar.

 

Wat zijn de belangrijkste eiwitten die onze huid structuur geven?

Gelukkig is onze huid een prachtig orgaan, maar dat maakt de huid tegelijk ook complex. Onze huid bestaat uit bindweefsel, dit is een complexe combinatie van een grote verscheidenheid aan eiwitten en voedingsstoffen. De meest belangrijke eiwitten die onze huid zijn vorm en structuur geven zijn de elastine en collagene eiwitten. Wat doet elastine, maar ook collageen met onze huid. Het elastine eiwit zorgt voor de elasticiteit, dus de veerkracht. Het collagene eiwit geeft stevigheid aan de huid. Collageen is het belangrijkste eiwit in het menselijk bindweefsel en is voor het grootste gedeelte aanwezig in de dermis, de tweede huidlaag, van onze huid. Collageen houdt onze huid en ons lichaamsweefsel zogezegd bij elkaar, door zijn lijmachtige eigenschappen. Samen zijn de elastine en collagene eiwitten dus een prachtig duo.

Lees ooK; Alles wat je moet weten over collageen

 

Hoe ga je huid veroudering van elastine tegen?

Veroudering van elastine, maar ook de collagene eiwit is een natuurlijk proces. Weliswaar is dit proces wel degelijk te beïnvloeden door gezichts- en lichaamsbehandelingen, denk hierbij aan bindweefselmassage. Ook het gebruik van goede gezichtsverzorging en lichaamsverzorging, voeding en leefstijl, daarmee kun je de afbraak van het elastine en collageen wel degelijk beïnvloeden.

De afbraak van elastine wordt geremd en voorkomen door:

  • Voeding met anti-oxidanten: groene thee, vitamine A, C en E, ijzer, koper, mangaan, zink en selenium, vezels.
  • Huidverzorging met anti-oxidanten: Vitamine C serum.
  • Huidverzorging met anti-aging eigenschappen.
  • Dagelijks gebruik van een SPF30.

De afbraak van elastine wordt versneld door:

  • Stress
  • Roken
  • Alcohol
  • Zon
  • Geraffineerde suikers

 

Producten tegen veroudering van de huid

Om huidveroudering te voorkomen, dus de afbraak van elastine en collagene eiwitten in de huid, is het zinvol niet alleen te letten op je voeding en leefstijl, maar ook om de juiste producten tegen veroudering van de huid te kiezen.

Kies voor huidverzorgingsproducten met daarin veel anti-oxidanten. Antioxidanten hebben veel voordelen. Ze beschermen je huid tegen vervuiling, negatieve gevolgen van blauw licht en UV-straling, ze maken je huid stralend, verminderen rimpeltjes en verstevigen je huid. Denk daarbij aan de vitamine C als koploper, maar ook Vitamine A, B3, E. Je vind deze ingrediënten in een geconcentreerde vorm in een serum of gezichtsmasker, maar ook in jouw dagelijkse verzorging zoals een dagcreme, nachtcreme of gezichtscreme.

Huidverzorging met daarin met collageen is zeker onmisbaar in producten tegen veroudering van de huid. Eigenlijk heeft het geen zin om puur collageen aan huidverzorgingsproducten toe te voegen, simpelweg omdat de molecuul te groot en complex is om in de huid door te dringen. Daarom wordt er in de huidverzorging gekozen voor gehydroliseerd collageen oftewel de collageen peptiden. Dit is een vorm van collageen die al kleiner gemaakt is.

Deze kunnen dan wel doordringen in de huid, waar ze kunnen bouwen aan nieuw collageen en daarom zien we de collageen peptiden terug in onze huidverzorgingsproducten.

Een mooi voorbeeld van een collagen elastin cream is de Malu Wilz Vitamin C Collagen Cream. Een verstevigende anti-aging cream, die zowel de collagene eiwit, maar ook de elasticiteit van de huid verbetert.

Daarnaast is het gebruik van een serum dat de afbraak van eiwitten vertraagd een sterke aanrader. Het Medik8 Liquid Peptides zal de huid niet alleen diep voeden en hydrateren, maar ook de afbraak van eiwitten in de huid vertragen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.