Wat te doen tegen zonneallergie?

door Anja van Dijken
27 Juni 2022

Je geniet van een heerlijk zonnetje, maar oei, je voelt het al vrij snel. Jeukende kleine bobbeltjes, zonneblaasjes op je huid. Ze zitten er zomaar, nooit eerder last van gehad.

Dan blijkt dat jouw huid ineens reageert met een zonneallergie, zonne uitslag! Wat is het, wat zijn de verschijnselen en hoe ga je ermee om?

 

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie, zonneblaasjes, zonne uitslag, het is een jeukende huiduitslag dat vaak gepaard gaat met rode bultjes, blaasjes, maar kan zich ook uiten in rode vlekjes. Meestal zit de zonneallergie op plekken waar de huid blootgesteld is geweest aan zonlicht. Zonneallergie in je gezicht, hals en decolleté zijn wel de meest voorkomende plekken.

Zonneallergie komt het meest voor bij mensen met een lichte huidskleur, de lichtere types die rood of blond haar hebben met een lichte oogkleur.

 

Hoe ziet een zonneallergie er uit?

Zonneallergie symptonen, uiten zich in rode zonnebultjes, zonneblaasjes, maar ook rode vlekjes. Het is erg vervelend, mede omdat de huid door de uitslag jeukerig aanvoelt. De zonne uitslag uit zich veelal in het gezicht, hals, decolleté, maar ook op armen en benen kan de allergie zich uiten. De huid rondom de zonneblaasjes en zonnebultjes is vurig rood, waardoor een groot centrum van roodheid lijkt te ontstaan. Zonneallergie en zonnebrand, het wordt nogal eens met elkaar verward door die roodheid. De jeuk, blaasjes en bultjes maken wel degelijk het verschil dat het om zonneallergie gaat.

 

Kun je ineens zonneallergie krijgen?

Ja, overduidelijk. Je kunt het zomaar krijgen, het is er ineens. De huid is overgevoelig voor UV-stralen. Juist de UVA-straling is de straling waar de huid op reageert. Omdat ook de straling die de zonnebank produceert UVA-stralen zijn, is dit reden dat ook door het gebruik van de zonnebank zonneallergie kan ontstaan.

De huiduitslag ontstaat veelal op de huid die nog niet gewend is aan de zon. Hoe langer de huid in de zon is geweest, des te erger de zonneallergie, zonneuitslag zal zijn.

Zelfs vanachter het glas kan zonneallergie ontstaan. Het meeste glas zal de UV-straling namelijk niet filteren.

 

Wat te doen tegen zonneallergie en hoe kom je snel van zonneallergie af?

In principe zal de zonneallergie vanzelf na enkele dagen weer verdwijnen. Maar als je zonneallergie hebt opgelopen, zijn er wel tips die je kunnen helpen:

Ga direct uit de zon en blijf uit de zon totdat de allergie verdwenen is.

Is de jeuk heel erg, kies voor een verkoelende aftersun of een natuurlijke aftersun, body crèam die de huid sterk hydrateert, kalmeert en het liefst antioxidanten bevat. Dit geeft de huid verkoeling, maar tegelijk ook hydratatie, kalmering en herstel. Antioxidanten en Aloe Vera zijn mooie ingrediënten die de huid bij zonnebultjes, jeuk veel rust en verkoeling geeft. Vermijd daarbij sterk geparfumeerde producten.

Mocht dit niet helpen, krijg je koorts of gaat de huiduitslag, zonne uitslag niet over, neem dan contact op met je huisarts.

 

Comfort Zone Body Active Cream SeventyOne Percent

Comfort Zone Body Active Cream

SeventyOne Percent

 

Is zonneallergie gevaarlijk?

Nee, zonneallergie is zeker niet gevaarlijk, alleen maar erg vervelend. Met name de jeuk is erg vervelend. Mocht je twijfel hebben of de huiduitslag, zonne uitslag wel afkomstig is van zonneallergie, neem ook dan contact op met je huisarts. Huiduitslag kan namelijk ook ontstaan als een allergische reactie van de zon in combinatie met medicijnen, kruiden, aanraking van planten, maar ook zonnebrandcrèmes en parfums.

 

Kun je zonneallergie voorkomen?

Je kunt van het ene op het andere moment allergisch zijn voor de zon. Je kunt zonneallergie, zonne uitslag, zonneblaasjes veelal voorkomen, mits je heel zorgvuldig omgaat met de zon:

 

♣ Geef je huid een gewenningsperiode aan het zonlicht. Bouw per dag het zonnen op met 20 minuten.

♣ Ga tussen 11.00 en 15.00 uur niet in de zon, op dit tijdstip is de zon op zijn sterkst.

♣ Gebruik een zonnebrandcreme factor 30 voor je gezicht of lichaam, die de huid beschermt tegen UVA en UVB stralen.

♣ Een natuurlijke zonnebrand bevat een natuurlijk filter, dus niet chemisch en levert de minste kans op zonneallergie of zonneuitslag.

♣ Afhankelijk van het type zonnefilter dat in de zonnebrand is verwerkt, dien je deze 30 minuten vooraf aan het zonnen op te brengen. De gebruiksaanwijzing zal dit aangeven. Lees ook onze blog hierover: Fysische en chemische zonnefilter, wat is het verschil?

♣ Breng de zonnebrand geregeld opnieuw aan. Afhankelijk van het zwemmen en of transpireren, kan dit variëren tussen de 1 of 2 uur, ook al gebruik je een waterproof zonnebrandcrème.

 

Kun je zonneallergie krijgen door gebruik van zonnebrand?

Nee, in principe niet. Wel kun je het gevoel hebben dat het gebruik de oorzaak is van de zonneallergie, omdat het op dat moment ontstaat. Veelal is het dan een allergische reactie op de zonnebrandcreme, een ingrediënt van het product waar jouw huid op reageert. De symptomen lijken veel op elkaar en kunnen ontstaan omdat er nog steeds zonnebrandcrèmes zijn die veel parfums en andere toxische stoffen bevatten. Kies daarom altijd voor een zonnebrandcrème die bestaat uit natuurlijk ingrediënten, zoals een minerale zonnebrand of een speciale zonnebrandcreme voor gevoelige huid.

 

Welke zonnebrand gebruik je wanneer je zonneallergie hebt?

Op het moment dat jouw huid zonneallergie heeft, is deze erg gevoelig, jeukerig en zal bij aanraking direct weer kunnen opvlammen. Blijf waar mogelijk zoveel mogelijk uit de zon, totdat de zonneallergie over is. Het is logisch dat dit niet altijd lukt. Zonneallergie reageert ook op licht, dus niet alleen op het directe zonlicht.

Aangezien je toch een keer uit huis moet, maar ook als je op vakantie bent en heel braaf onder je parasolletje blijft, zul je er toch een keer onder vandaan moeten komen. Het blijft dus belangrijk dat je je goed blijft insmeren.

Kies dan voor een natuurlijke zonnebrand zonder synthetische parfum en andere toxische ingrediënten zoals bijvoorbeeld de SMPL Skincare Zonnebrand SPF30. Wil je een complete set die natuurlijk is, zonder kwalijke stoffen, kies dan voor de Salt & Stone SPF Bundel.  Zo is de huid toch goed beschermd, goed gehydrateerd en dit product is vrij van aluminium, parabenen, siliconen, SLS/SLES, PEG’s, nano, phenoxyethanol, synthetische parfums en palmolie.

 

Salt & Stone SPF Bundel SMPL Zonnebrand SPF30

Salt & Stone SPF Bundel

SMPL Zonnebrand SPF30

 

Producten zonneallergie kopen?

Ben je op zoek naar een natuurlijk zonnebrand of naar producten die jouw zonneallergie, zonneblaasjes, zonne uitslag kunnen verlichten? Care for Skin heeft voor jou de juiste gezichtsverzorging en lichaamsverzorging om jouw huid te kalmeren en te herstellen van de symptonen zonnerallergie. Vraag naar onze specialisten voor een goed advies.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.