Zonnebrand voor je gezicht of een dagcreme met SPF?

door Anja van Dijken
10 April 2023

Het lijkt so easy, je denkt dat je huid beschermd is tegen de zon met de benodigde zonnefilters, maar dat is echt niet altijd het geval. Een goede beschermingsfactor zit niet overal in. Moet je nu kiezen voor een dagcrème met SPF of een zonnebrandcrème om goed beschermd te zijn? En dan heb je ook nog eens de BB creams en foundations met SPF. Die beschermen toch ook? Wij krijgen hier veel vragen over. Tijd om dit eens goed inzichtelijk te maken.

 

Wat is beter: zonnebrandcrème voor je gezicht of een dagcrème met SPF?

Kies je voor een zonnebrandcrème speciaal voor je gezicht of een dagcrème met SPF? Beide producten zijn goed. Het hangt in gebruik simpelweg af van wat je activiteit is. Ga je een dagje zonnen, of ben je gewoon een dagje buiten actief in de zon? Kies dan voor een zonnebrandcrème voor het gezicht. Is er weinig zon, ben je veelal binnen, maar loop je af en toe eens buiten? Dan is een dagcrème met SPF genoeg.

Hoezo is dit het onderscheid? Ik leg het je uit!

♣  Een dagcrème met SPF heeft vaak een lagere SPF factor dan een zonnebrandcrème. Als je echt in de zon gaat kies dan een minimale bescherming van factor 30.

♣  Een goede bescherming betekent dat je beschermd bent tegen UVA en UVB stralen. Een UVA filter zal je huid beschermen tegen het verouderen en een UVB filter beschermt je huid tegen verbranding.

  Om goed beschermd te blijven moet je je gezicht regelmatig opnieuw insmeren, minimaal na 3/4 uur en als je zwemt of veel zweet elke 2 uur. Een dagcrème met SPF of een BB cream breng je vaak maar eenmaal per dag aan, dus dat is niet genoeg als je veel in de zon bent.

♠  Kies altijd voor een UVA en UVB bescherming in je zonnebrandcrème, ook in je dagcrème met SPF, BB Cream, CC Cream of foundation met SPF. De verpakking geeft het aan. Niet alle producten bieden bescherming tegen beide, UVA blijft nog weleens achterwege.

Mary Cohr SPF50 Creme Anti-Age Visage Mary Cohr SPF30 Fluide Anti-Age Visage

Mary Cohr SPF50 Creme Anti-Age Visage

Mary Cohr SPF30 Fluid Anti-Age Visage

 

Ons advies

Ga goed na wat je activiteit is. Ben je veel buiten in de zon? Kies dan voor een zonnebrandcrème. Af en toe buiten vandaag? Dan is een dagcrème met SPF of BB Cream voldoende. Check de zonnebrand voor je gezicht of je dagcreme met SPF goed welke bescherming ze biedt.

 

Wanneer is een dagcrème met SPF voldoende?

Een dagcrème met SPF, een BB cream, een CC Cream of een foundation met SPF is voldoende als je weinig in de zon bent. Maar ook dan bieden ze alleen voldoende bescherming als je ze vaker aanbrengt. Een SPF verliest na ongeveer 3-4 uur haar kracht. Heb je dus 's morgens je dagcrème met SPF aangebracht en ga je in de middag naar buiten, dan is het altijd goed om opnieuw een SPF aan te brengen. 

Mary Cohr heeft een vijftal prachtige zonneproducten in haar assortiment. Deze Mary Cohr zonnebrand zijn anti aging, beschermen tegen zonschade, voorkomen pigmentatie en bieden bescherming tegen UVA en UVB stralen en blauw licht/HEV licht.

 

Ons advies

Check altijd je dagcrème met SPF of deze je huid beschermt tegen UVA én UVB stralen. UVB is altijd aanwezig, maar niet elke dagcrème met SPF bevat een UVA bescherming. UVA stralen zorgen voor vroegtijdige veroudering, zijn verantwoordelijk voor huidkanker en veroorzaken vorming van vrije radicalen.

 

Wat is de beste dagcrème met SPF?

De beste dagcrème met SPF bevat een UVA én UVB bescherming, met een minimale beschermingsfactor van SPF30. Tegelijk is een dagcrème met factor 50 zeer geschikt voor de minder gepigmenteerde huid en/of de gevoelige huid.

Mary Cohr Day Creme Eclaircissante SPF 30
Mary Cohr Day Creme Eclaircissante SPF 30

 

Wanneer gebruik je een zonnebrandcrème speciaal voor je gezicht?

Een zonnebrandcrème speciaal voor je gezicht gebruik je als je veel in de zon of veel buiten bent. Dus als je gaat zonnen, een dagje fietsen, wandelen of winkelen terwijl de zon schijnt. Breng je zonnebrand voor het gezicht elke 3-4 uur opnieuw aan. Zwem je daarbij of zweet je veel, dan is het verstandig je zonnebrandcrème sowieso elke 2 uur aan te brengen of zonodig elk uur. De beste zonnebrandcrèmes voor je gezicht bieden het volledige spectrum bescherming aan je huid.

 

Ons advies

Ga voor jezelf eens na wat het verschil tussen een chemische zonnefilter en een fysische (natuurlijke) zonnefilter is. Welke past het beste bij jou en je huid? Lees onze blog "Wat is SPF in zonnebrandcrème" hierover.

 

Kun je zonnebrandcrème als dagcrème gebruiken?

Jazeker, je kunt zonnebrandcrème als een dagcrème gebruiken. Dit kan op twee verschillende manieren:

Gebruik na de reiniging in de ochtend een hyaluronzuur serum of een vitamine C serum. Laat deze goed intrekken en doe daarna je zonnebrandcrème op.

Dagcrème én zonnebrandcrème, is ook een fijne combinatie. Breng na de reiniging je dagcrème aan, laat deze goed intrekken en doe daarna je zonnebrandcrème op.

 

Salt & Stone SPF 50 Sunscreen Lotion SeventyOne Percent Dry Sun Oil SPF30 Bondi Sands Sunscreen Lotion SPF 50+ Face Fragrance Free

Salt & Stone SPF 50 Sunscreen Lotion

SeventyOne Percent Dry Sun Oil SPF30

Bondi Sands Sunscreen Lotion SPF 50+ Face Fragrance Free

 

Ons advies

Gebruik je zonnebrand als dagcrème? Het gebruik van een vitamine C serum geeft je huid extra bescherming tegen UV-stralen, verhoogt de werking van de zonnebrandcrème, geeft de huid een enorme vochtboost en is een antioxidant die de huid beschermt tegen veroudering.

 

Welke factor is het beste voor je gezicht, SPF30 of SPF50?

Heb je een lichte of een gevoelige huid, dan heb je van nature weinig pigmenten. Kies dan altijd voor een zonnebrandcrème factor 50 of dagcrème met SPF50. Is jouw huid meer gepigmenteerd van zichzelf dan heb je genoeg aan een zonnebrandcrème factor 30 of dagcrème met SPF30.

 

Ons advies

Vind je het lastig te kiezen welke zonnebrand het beste bij jou past? Check onze Top 10 Zonnebrand eens.

 

Advies nodig over dagcrème met SPF of zonnebrand?

Kom je er niet uit of een dagcrème met SPF of zonnebrandcrème gezicht beter bij jouw huid past? Neem contact op met onze specialisten van Care for Skin. We helpen je graag verder.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.