De grote voorjaarsschoonmaak voor je huid

door Anja van Dijken
3 April 2023

De grote voorjaarsschoonmaak, we zien het niet vaak meer, maar toch is een frisse wind door je huis niets mis mee. Het voorjaar is daarvoor het moment. Dit gaat natuurlijk over ons huis, maar hoe staat het met onze huid? Ook deze kan een wake-up call gebruiken na de winter. Je lichaam, je huid zuiveren van binnenuit. Hoe doe je dat?

 

Huid zuiveren van binnenuit, hoe doe je dat?

Schoonheid zit van binnen. Niet voor niets is dit een gezegde en tegelijk weten we dat het één niet zonder het ander kan, gezichtsverzorging en voeding. Goede huidverbeterende producten kunnen niet zonder een gezonde portie voeding, ze gaan hand in hand, de ultieme samenwerking.

Voeding is de basis van alles, je mag het zo zien: wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Wist je dat de conditie van je darmen alles te maken heeft met de conditie van je huid? Een slechte darmbarrière, darmfunctie heeft als resultaat dat een huid niet in goede conditie is. Vanuit je darmen wordt de opname van de voedingsstoffen aangestuurd, via de darmwand. Is de darmwand (darmflora) in een minder goede conditie, dan zullen ook de voedingsstoffen niet door jouw lichaam worden opgenomen, maar rechtstreeks in het toilet belanden. Een sterke darmbarrière bereik je door goede voeding, waar nodig in combinatie met probiotica.

Een goede balans in wat je eet en drinkt, maar ook in je levensstijl. Denk daarbij wat de negatieve gevolgen zijn van roken, alcohol, suikers, verzadigde vetten (transvetten), maar ook van te weinig bewegen, weinig of geen buitenlucht en stress. Al deze negatieve invloeden tasten je darmbarrière aan, waardoor de opname van vitamines en mineralen worden verstoord.

Zelf ben ik fan van eens per jaar een sapkuur, om zo je huid (en lichaam) te zuiveren van binnenuit. Sapkuren betekent dat je je onthoudt van vast voedsel en op gezette tijden een dosis verse sappen drinkt, in combinatie met water en thee. De sappen bestaan zoveel mogelijk uit verse groentes en fruit, die de functie hebben je lichaam op te schonen. Resetten van binnenuit, om zo een nieuwe start te maken.

 

Wat is het effect van een sapkuur?

Opeenhoping van afvalstoffen zullen je lijf verlaten. Afvalstoffen kunnen op termijn leiden tot maag-darmklachten, hoofdpijn, gewrichtsklachten, vermoeidheid en verminderde weerstand.

Je darmflora wordt hersteld, waardoor de goede bacteriën weer de overhand krijgen. Een goede darmflora zorgt voor een goed verteringsproces in je darmen en de opname van voedingsstoffen (vitamines en mineralen) in je lichaam.

Je immuunsysteem wordt versterkt.

Je zult iets gaan afvallen.

 

Hoe gaat een sapkuur in zijn werk?

Is dit voor jou de eerste keer? Kies dan voor een korte detox sapkuur van drie dagen. Gebruik hiervoor zoveel mogelijk verse fruit- en groentesappen, die bestaan uit (liefst) biologische ingrediënten. Kies daarbij voor fruitsoorten die zo min mogelijk fruitsuikers bevatten, zoals donker rood fruit en de citrusvruchten, dit in combinatie met (groene) groentes.

Voorbereiding: neem 3 tot 7 dagen de tijd om vergiftende stoffen af te bouwen. Alcohol, nicotine, cafeïne, dierlijke vetten, suikers, kant-en-klaar producten.

Sapkuur: 3 dagen sapkuren, drink daarbij een mix van 2 tot 4 liter water aan groene en of kruidenthee.

Kies voor een goede mix van groentes en fruit, het liefst niet teveel fruitsuikers.

6x verdeeld over de dag 250ml sap, neem daarnaast een voedzame soep van 250ml als lunch of avondeten. Tomatensoep is hiervoor zeer geschikt.

Start elke ochtend met een glas lauw warm citroenwater (10ml citroen), maak hier ook na het kuren een goede gewoonte van.

Opbouw: bouw na de kuur je eetpatroon weer rustig op met lichte maaltijden. Groente, fruit, crackers en licht beleg. Wees daarnaast zuinig met giftende stoffen die je in de voorbereidende fase achterwege hebt gelaten en probeer deze zoveel mogelijk achterwege te laten in je dagelijkse voedingspatroon.

Let op: sapkuren is uiteraard alleen geschikt voor gezonde, niet zwangere mensen. Bij twijfel raadpleeg je huisarts of de diëtist. Hetgeen wij aangeven als basis voor een sapkuur is uiteraard een richtlijn, verdiep je er goed in voordat je van start gaat.

TIP: Voeding & jouw weerstand!

Wist je dat het goed is na het avondeten niets meer te eten? Je lichaam gaat dan 's nacht niet in de verteringsstand, maar kan aan de slag met de opbouw van je weerstand. Op dat gebied is je lichaam dus geen multitasker. Ga je toch nog wat eten, snacken of wat dan ook? Dan zal je lichaam in de nachtelijke uurtjes het verteringsproces in gang zetten en wordt er niet meer aan de opbouw van jouw weerstand gewerkt. Heb je toch trek in de avond, kies dan voor een bak volle yoghurt. Je verteringsproces wordt hierdoor niet ingang gezet.

 

Thalgo Activ Detox
Thalgo Activ Detox

 

Huid zuiveren - detoxen van binnenuit?

Blijf ook na deze sapkuur je huid van binnenuit zuiveren, detox je huid door je voedingspatroon blijvend aan te passen. Voedingssupplementen je hierin ondersteunen. Detox supplementen kun je inzetten in kuurverband, maar ook om een constant blijvend effect te bereiken. Detox supplementen worden dan veelal ingezet als je gevoelig bent voor het vocht vasthouden, opgeblazen gevoel of ter ondersteuning bij het afslanken.

 

Welke producten zuiveren de huid?

Een sapkuur of niet, je wilt je huid mooi houden van binnenuit. Dit zijn de 5 voedingsstoffen die een mooie huid nodig heeft:

Antioxidanten

Antioxidanten ruimen de slechte vrije radicalen op in ons lichaam. Door onze stofwisseling, maar ook door slechte eetgewoontes, leefstijl, ontstaan vrije radicalen. Deze zijn de veroorzakers van vroegtijdige veroudering. Antioxidanten vind je vooral in groente en fruit die kleurrijk zijn: groene groentes, rood fruit, paprika's, zoute aardappelen en olijfolie. Maar ook bevatten superfoods veel antioxidanten. Wil je meer weten over antioxidanten versus vrije radicalen, lees dan onze blog hierover. Vrije radicalen, Antioxidanten, wat is nu wel of niet goed voor je!

Omega 3 vetten

Omega 3 vetten werken ontstekingsremmend en verlichten daarnaast ook nog eens de effecten hiervan, denk daarbij aan roodheid en irritaties. Ook heeft het gebruik van Omega 3 vetten een positief effect op de droge huid. Vette vis, avocado's, noten, bladgroentes.

Eiwitten

Een gezonde dosis eiwitten is goed voor je huid, je haar en je nagels. Je vindt ze vooral in vlees, zuivel, vis en peulvruchten. Peulvruchten zijn een gezond plantaardig alternatief als het gaat om dierlijke eiwitten. Ze werken anti aging terwijl de dierlijke eiwitten huidveroudering juist versnellen.

Vocht

Groene thee, witte thee, gemberthee. Deze bevatten veel antioxidanten. Kies altijd voor de biologische varianten. De eerste keer deze theesoorten in aanraking komt met water (heet) is in jouw kopje, dus dan maar liever onbespoten toch!

Vezels

Voldoende en gezonde vezels zorgen voor een sterke darmflora. Tarweproducten zijn niet bevorderlijk voor je darmen, dus ook niet voor je huid. Kies waar mogelijk voor volkoren granen (deze zijn onbewerkt), spelt en havervlokken. Haal daarnaast ook de vezels uit een flinke portie groente en fruit.

Supplementen

Supplementen voor je huid zijn een goede ondersteuning om je huid in goede conditie te houden, maar ook om een detoxkuur in te zetten. Collageen supplement, detox supplement, beide zijn goed inzetbaar ter ondersteuning van je huid en je lichaam.

 

 

Oolaboo Truffle Indulgence Supplement
Oolaboo Truffle Indulgence Supplement

 

Hoe krijg je een mooie huid?

Naast voeding en de juiste huidverzorging kunnen supplementen je lichaam goed ondersteunen om een mooie huid te krijgen. Tegelijk is het een aanrader om de huid te onderhouden met de juiste supplementen. Huid supplementen zijn gericht op het versterken van het bindweefsel, vorming van nieuw collageen, waardoor er meer stevigheid ontstaat, maar het geeft de huid ook extra vitamines, hydratatie en antioxidanten. Hyaluronzuur Supplementen geven de huid extra hydratatie, maar ook ceramiden (vetten) en antioxidanten. Vooral bij de extreem vochtarme en droge huid zeer werken deze supplementen zeer ondersteunend.

 

Laviesage Skin Base
Laviesage Skin Base

 

 

Welke voeding is vervuilend voor je huid?

Voeding is de basis van alles, je mag het zo zien: alles wat je eet of drinkt, gaan je lichaam en je organen mee aan de slag. Slechte voeding is een grote vervuiler voor je lichaam en dus ook voor je huid. Daarom is het goed te weten welke voeding je beter links kunt laten liggen. We hebben een mooi rijtje voor je opgesteld:

Verzadigde vetten en transvetten. Verzadigde vetten zijn de harde boters, transvetten zit veelal in koekjes, chips, snoep, patat en kant-en-klaar maaltijden. Deze slechte vetten

Suikers, deze verzwakken het immuunsysteem en breekt het collageen af, ook voor acne is suiker een flinke trigger.

Witbrood.

Aardappelen.

Niet biologische voeding. Deze bevatten bestrijdingsmiddelen, anti-schimmelmiddelen en hormonen.

Zouten, overdaad schaadt altijd, wees zuinig met zout. Deze zitten veel verwerkt in de kant en klaar producten. Het leidt tot hoge bloeddruk, het verlaagt het collageen in je lichaam en je huid, veroorzaakt opgezette wallen onder de ogen, maar ook oogleden.

 

Advies supplementen nodig?

Heb jij een goed advies nodig, wat goed is voor jouw huid om deze van binnenuit te zuiveren en goed te onderhouden. Heb je advies nodig welke supplementen goed zijn voor jouw huid en welke huidverzorging je daarbij nodig bent? Neem contact op met onze Care for Skin specialisten, we staan je graag te woord.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.