Fruitzuren in de zomer!

door Anja van Dijken
25 Juni 2023

Fruitzuren zijn de laatste tijd steeds populairder geworden in de wereld van huidverzorging. Ze staan bekend om hun talloze voordelen voor de huid, zoals het verminderen van fijne lijntjes, het egaliseren van de huidskleur en het bestrijden van acne. Maar wat zijn fruitzuren eigenlijk? En is het veilig om ze in de zomer te gebruiken? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen en ontdekken we waarom fruitzuren een geweldige aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine, ook tijdens de warmere maanden.

 

Wat zijn fruitzuren?

Eerst even kort back to basic! Wat zijn fruitzuren en wat doen ze voor je huid?

Fruitzuren zijn een groep van natuurlijk voorkomende zuren die worden gewonnen uit fruit en andere plantaardige bronnen. Ze worden vaak gebruikt als ingrediënten in huidverzorgingsproducten vanwege hun exfoliërende en huidvernieuwende eigenschappen.

De meest voorkomende fruitzuren zijn:

 

♣ Glycolzuur: afkomstig van suikerriet

♣ Melkzuur: gevonden in melk en gefermenteerde producten

♣ Citroenzuur: afkomstig van citrusvruchten

♣ Wijnsteenzuur: gevonden in druiven

♣ Appelzuur: afkomstig van appels

♣ Salicylzuur: gewonnen uit wilgenbast


Fruitzuren worden gebruikt in een serum, fruitzuur peeling of cleanser. Wil je weten welke exfoliant bij jouw huidtype past? Lees onze blog: Exfolianten, voor elk huidtype!

 

Voordelen van fruitzuren

Het dagelijks gebruik van fruitzuren in je routine houden je huid in een goede conditie. Het zal je huid niet dunner maken, maar enkel de huidschilfers verwijderen en de celdeling aanzetten tot aanmaak van nieuwe cellen.

Fruitzuren hebben diverse voordelen voor de huid, waaronder:

 

♣ Exfoliatie: Fruitzuren verwijderen dode huidcellen en stimuleren de celvernieuwing, waardoor een gladdere en stralendere huid ontstaat.

♣ Verheldering: Ze helpen bij het verminderen van pigmentatie en het egaliseren van de huidskleur.

Anti aging: Fruitzuren stimuleren de productie van collageen en elastine, waardoor de huid steviger en veerkrachtiger wordt.

Acne/jeugdpuistjes en rosacea: Ze helpen bij het verwijderen van overtollig talg en het ontstoppen van poriën, wat kan leiden tot een vermindering van acne.



Fruitzuren in de zomer: is het veilig?

De grote vraag is of het veilig is om fruitzuren te gebruiken in de zomermaanden, wanneer de zon sterker is en de kans op zonneschade groter is. Het antwoord is ja, maar met enkele voorzorgsmaatregelen.

Fruitzuren kunnen de huid gevoeliger maken voor de zon, wat betekent dat je vatbaarder bent voor zonnebrand en zonneschade. Amandelzuur is het meest veilige fruitzuur om tijdens de zomermaanden te gebruiken.

Het is belangrijk om enkele extra stappen te nemen als je fruitzuren in de zomer gebruikt:

 

Ons advies:

♣ Gebruik altijd een zonnebrandcrème: Draag elke dag een zonnebrandcrème factor 30 en breng deze regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen of zweten.

♣ Beperk direct zonlicht: Probeer tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven, wanneer de zonnestralen het sterkst zijn.

♣ Gebruik fruitzuren 's avonds: Het is het beste om gezichtsverzorging met fruitzuren 's avonds te gebruiken, wanneer je huid minder blootgesteld is aan zonlicht.

 

 

Salt & Stone Daily Essentials Set
Salt & Stone Daily Essentials Set



Altijd een zonnebrandcrème als je fruitzuren gebruikt!

Fruitzuren in de zomer: Het is een veelvoorkomende misvatting dat je fruitzuren moet vermijden tijdens de zomermaanden. Hoewel het waar is dat fruitzuren de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon, betekent dit niet dat ze uit je huidverzorgingsroutine moeten worden verwijderd.

Salt & Stone zonverzorging is een 100% organisch en unisex zonverzorging op basis van minerale (natuurlijke) SPF met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten, zonder dat er gebruik gemaakt wordt van parabenen, pesticiden, kunstmatige geurstoffen, sulfaten, siliconen, petroleum, ftalaten of genetisch gemodificeerde organismen en vegan.

 

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion Salt & Stone Lightweight Daily Sunscreen + Facial Oil bundel Salt & Stone SPF50 Tinted Sunscreen Stick

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Salt & Stone Lightweight Daily Sunscreen + Facial Oil bundel

Salt & Stone SPF50 Tinted Sunscreen Stick

 

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.