Huidverzorging in de lente!

door Anja van Dijken
20 Maart 2023

Eindelijk is het lente! De lente tovert bij veel mensen een glimlach op het gezicht, een open blik en dan vooral de jas uit want het kan eindelijk weer.

In de winter hebben we ons dik aangekleed en veel dekentjes op de bank. Onze huidverzorging hebben we ook aangepast op dit gure en koude jaargetijde, eigenlijk een extra gezichtsjasje aangedaan. Deze kan in de lente weer uit!

Hoe je jouw huid in de lente verzorgt? Dit kan heel eenvoudig en wij vertellen hoe.

 

Welke huidverzorging is een must in het voorjaar?

Gezichtsverzorging in het voorjaar, het is goed om hier heel bewust bij stil te staan en je huid te ontdoen van haar wintervachtje. De winterjas van je huid mag uit! Je doet dat heel eenvoudig met de volgende drie stappen.

Exfoliëren

Tijdens de wintermaanden gaat de conditie van de huid achteruit. We zijn veel binnen geweest, hebben weinig zon gezien, een droge leefomgeving, andere eetgewoontes en ga zo maar door. De huid is toe aan een oppepper. Daarvoor is de exfoliant zeer geschikt.

De exfoliant zal dode huidcellen oplossen, de huid aanzetten tot een snellere vernieuwing, pigmentatie verminderen en vooral ook de hydratatie stimuleren. Tegelijk ontstaat door een snellere huidvernieuwing, wat de productie van collageen en elastine stimuleert. Gelukkig is er voor elk huidtype een goede exfoliant waar de huid van opknapt. Lees voor extra informatie onze blog hierover: "Exfoliant voor elk huidtype!"

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling Medik8 Sleep Glycolic Oolaboo Ageless Peeling

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling

Medik8 Sleep Glycolic

Oolaboo Ageless Peeling

 

De huid wordt gevoeliger voor de zon na het exfoliëren. Gebruik daarom tijdens de periode van het exfoliëren altijd een dagcrème met SPF of een zonnebrandcrème met het liefst factor 30.

Hydrateren

Start elke ochtend met een serum om de hydratatie te stimuleren, een hyaluronzuur serum is daar zeer geschikt voor. Een serum kun je na de reiniging aanbrengen, kort laten intrekken en daarna je dagcrème of moisturizer gezicht gebruiken. Heb je naast hydratatie nog iets meer nodig? Probeer dan eens een vitamine C serum, deze zal niet alleen hydrateren maar ook de aanmaak van collageen stimuleren. Hierdoor wordt de huid beschermd tegen uv-stralen en daarnaast werkt het ook herstellend op pigmentatie en littekens. Zowel een hyaluronzuur serum als vitamine C serum kunnen door alle huidtypes worden gebruikt.

Medik8 Hydr8 B5 Alpha-H Vitamin C Serum

Medik8 Hydr8 B5

Alpha-H Vitamin C Serum

 

Beschermen

De eerste zonnestralen van het jaar kunnen echt pittig zijn. Je huid is geen zon meer gewend, heeft nog geen kleur en daardoor ook nog geen eigen bescherming opgebouwd. Daar komt bij dat een beschermingsfactor in je huidverzorging de beste anti-aging is die er bestaat. Vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken of zelfs huidkanker, de zon is hier veelal de grote veroorzaker van. Wacht dus niet totdat het zomer is, het beschermen van je huid tegen schadelijke uv-stralen is echt een must.

Mary Cohr Creme Ingenieuse SPF15 Malu Wilz Natural Beauty Day Cream SPF 10 Oolaboo Saveguard Protective Shield SPF30

Mary Cohr Creme Ingenieuse SPF15

Malu Wilz Natural Beauty Day Cream SPF 10

Oolaboo Saveguard Protective Shield SPF30

 

Of je nu jong of oud bent, gebruik een zonverzorging. Het liefst 365 dagen per jaar. Vind je dit teveel? Kies dan sowieso tijdens de maanden maart t/m september ervoor om een SPF te dragen en neem deze op in je dagelijkse verzorgingsroutine. Bescherm je huid met dagcrème met SPF of een zonnebrandcreme factor 30.

 

Welke producten kun je beter laten staan in het voorjaar?

De vollere en dikke wintercrème's kun je beter even parkeren. Weggooien hoeft echt niet, maar in de lente kun je deze vervangen door een wat luchtigere dagcrème. De luchtvochtigheidsgraad in de lucht is weer hoger in deze periode, dus je huid zal minder vocht verdampen en heeft de vettende volle crème niet meer nodig. Een wintercrème is als een jasje, dat o.a. vochtverdamping in de huid voorkomt.

Zo ook als het gaat om de oogverzorging. In de winterperiode heb je baat bij een vollere oogcrème, omdat de ooghuid snel de neiging heeft vocht te verliezen. Een voller oogproduct zal vochtverdamping voorkomen en de kwetsbare ooghuid soepel houden. In de lente is een oogserum, oogcreme met SPF of een ooggel zeer geschikt en geeft de ooghuid niet alleen extra hydratatie, maar ook bescherming.

Als je het aandurft is het ook een aanrader om je foundation om te ruilen voor iets luchtigers. De BB cream is daarvoor een heel geschikt product, deze zit qua dekking tussen een dagcrème en een foundation in. 

Voordelen BB cream

 • Camoufleert de huid, maar sluit niet af.
 • Veel hydratatie.
 • Bevat een SPF 15 of SPF 30.
 • Is anti-aging vanaf het 25e levensjaar.
 • Geeft de huid een verzorgde en frisse aanblik.

Vind je het lastig de foundation te laten staan? Een zelfbruiner gezicht is dan een goede vervanging. Je kunt deze mengen met je dagcrème, maar ook rechtstreeks aanbrengen op de huid. De zelfbruiner gezicht in combinatie met de BB cream geeft je huid een mooie voorjaar gloed.

Embryolisse Secret De Maquilleurs BB Cream SPF20 Bondi Sands Pure Concentrated Self Tan Drops

Embryolisse Secret De Maquilleurs BB Cream SPF20

Bondi Sands Pure Concentrated Self Tan DropsPas je gezichtsverzorging routine aan op het seizoen!

Een vervolgstap op de huidverzorging is de huidverbetering. Huidverzorging noemen we weleens het "aaien van de huid", maar huidverbetering is toch echt een level hoger. Kies je voor een serieuze aanpak en sterk voedende en stimulerende ingrediënten in je huidverzorging? Dan kun je verwachten dat jouw huid zichtbaar zal verbeteren. Wij hebben voor jou de perfecte huidverzorging routine, of zoals wij het liever noemen huidverbetering, in de lente opgesteld:

Huidverzorging routine voor de ochtend

 1. Start de dag met een schone huid door het te reinigen met een cleanser
 2. Sluit de reiniging af met een gezichtstoner om de pH-waarde van de huid te herstellen.
 3. Breng het hyaluronzuur serum of het vitamine C serum aan.
 4. Klop de oogverzorging lichtjes in de huid.
 5. Breng daarna een dagcrème met SPF of zonnebrandcrème factor 30 aan.

Toch liever iets met een tintje? Dan is de BB cream jouw lente foundation, voorzien van een SPF 15 of SPF 30.

 

Huidverzorging routine voor de avond

 • Reinig je gezicht aan het eind van de dag met een cleanser.
 • Gebruik daarna de gezichtstoner zodat werkstoffen daarna beter opgenomen worden.
 • Breng een exfoliant aan, het liefst één die als serum kan worden aangebracht zoals de Alpha-H Liquid Gold.
 • Je gezicht is klaar voor de nachtcrème en de oogverzorging.

Een tweemaal daagse gezichtsverzorging routine is zeker de moeite waard om een gezonde en mooie huid te behouden, het verschil zul je al snel merken. 

 

Advies nodig voor je huidverzorging routine?

Heb je advies nodig hoe jij je huidverzorging routine kunt aanpassen in de lente? De specialisten van Care for Skin staan graag voor je klaar en kunnen jou voorzien van een op maat gemaakt advies.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.