Maak je huid herfst-proof!

door Julianne Bruining
23 September 2020

Tijdens de switch van zomerweer naar herfstweer kan de huidconditie veranderen. Vooral de huid van ons als Nederlanders heeft veel te verduren, sinds het Nederlandse weer in één week van het ene uiterste naar het andere uiterste kan gaan. Vooral de gure wind en regen tijdens de herfst kunnen negatief effect hebben op de huid en klachten zoals droogte, irritatie, rode wangen, gevoeligheid en een trekkerig gevoel zijn dan ook niet gek. Met de volgende tips maak je jouw huid herfst-proof en weerbaar tegen het Nederlandse weer!  

 

Peeling time

Nu de zon inmiddels minder sterk is, is dit het uitgelezen moment om de huid elke week te peelen met een peeling voor thuisgebruik. De huid wordt namelijk wat dikker door de zon. De huid maakt van nature een extra beschermlaag aan om zich te beschermen tegen uitdroging (verdamping) door de zon. Dit kan resulteren in een doffe, vermoeide teint in de herfst. Ook wordt de huid weer wat grauwer doordat we de zonnige teint verliezen en de doorbloeding wat stagneert. Tijd om dat onder handen te nemen!

Een peeling voor thuisgebruik bevat een lager percentage dan in de schoonheidssalon, waardoor het veilig is om thuis uit te voeren. Een peeling kan bijvoorbeeld glycolzuur bevatten, wat de celvernieuwing stimuleert en de huid helpt om vocht vast te houden. Een fijne anti-aging peeling is D-220 Peeling Intense van Maria Galland. Deze bevat glycolzuur en eiwitsplitsende enzymen. Deze peeling is geschikt voor 1 keer in de week en lijkt qua applicatie op een masker. Bij het aanbrengen kan deze wat gaan prikkelen, dit is een teken dat het de pH-waarde van de huid verlaagt. Hierdoor ontstaat het exfoliërende effect.

Maria Galland D-220 Peeling Intense
Maria Galland
D-220 Peeling Intense
SHOP HIERHydratatie

Zodra de verwarming in huis weer aan gaat verandert de luchtvochtigheid. De droge lucht kan ervoor zorgen dat de huid minder goed vocht vasthoudt en opneemt. In de herfst kan het daarom geen kwaad om de huid te voorzien van een extra vochtboost! Een serum met hyaluronzuur is een echte dorstlesser voor de huid. Hyaluronzuur bindt 1000x zijn eigen gewicht aan vocht aan zich. Eenmaal in de huid zorgt het er dus ook voor dat vocht beter in de huid wordt vastgehouden. Het Hydr8 B5 Intense serum van Medik8 heeft een hoog gehalte aan hyaluronzuur in zich plus extra ingrediënten die voorkomen dat het hyaluronzuur in de huid wordt afgebroken.

Medik8 Hydr8 B5 Intense
Medik8
Hydr8 B5 Intense
SHOP HIER

 

Voeden

Naast hydratatie heeft de huid ook voeding nodig tijdens de herfst. Met voeding bedoelen we vetstoffen, zoals natuurlijke boters en oliën verwerkt in crèmes. De huid kan namelijk door het fietsen in de gure wind en regen droog en trekkerig gaan aanvoelen. De huid heeft in de herfst daarom ook een dikkere beschermlaag nodig in de vorm van een vollere crème. Een vollere crème met meer oliën en boters blijft iets meer op de huid leggen en biedt bescherming tegen uitdroging. Daarnaast voelt het ook nog eens heerlijk comfortabel. Kies voor de nacht een nog vollere crème om de huid te helpen herstellen tijdens je slaap.

Gezond eten

Nu het buiten weer wat kouder wordt kruipen we ’s avonds toch graag weer lekker op de bank met een dekentje: lekker cocoonen. Veelal beginnen we dan ook al meer trek te krijgen in snacks en zoetigheid en ook ons avondeten past zich aan aan het nieuwe seizoen. Het is nog geen stamppot-weer, maar de frisse maaltijdsalades pakken we er niet meer bij. Het gevolg is dat het eten van meer koolhydraten en geraffineerde suikers kan zorgen voor een onzuivere huid. Ook veroudert de huid sneller bij het nuttigen van veel suikers, dankzij schadelijk AGE’s. Dit zijn suikermoleculen die zich als vrije radicalen binden aan de collagene en elastine vezels en hierdoor de huid minder flexibel maken. Rimpels tot gevolg.

Blijf dus ook in de herfst gezond en gevarieerd eten en vul zonodig aan met supplementen. Een gezonde huid komt ook van binnenuit!

Niet te heet douchen

Oké, het is heel verleidelijk om met dat gure Nederlandse herfstweer lekker onder de hete douche te stappen. Maar van te heet douchen wordt de huid niet blij. Lang onder de hete douche staan zorgt ervoor dat de natuurlijke huidvetten worden opgebroken, waardoor de huid vatbaarder is voor vochtverlies. Het gevolg is dat de huid droog en trekkerig kan gaan aanvoelen. Kort en niet te heet douchen is het beste advies!

 

Zonschade herstellen

Wellicht heeft de huid wat hyperpigmentatie opgelopen door de zonnestralen of is de huid beschadigd door vrije radicalen die vrijkomen bij de UV-stralen. Het is daarom ook nu een geschikt moment om zonschade te herstellen. Eén van de beste ingrediënten om dat mee te doen is vitamine C. Vitamine C is in staat om hyperpigmentatie aan te pakken, is een fantastische antioxidant die schade van vrije radicalen herstelt, stimuleert de collageenaanmaak en geeft de huid haar glow terug. Vitamine C werkt het beste wanneer het is verwerkt in een serum. Belangrijk is dat er minimaal 10% vitamine C wordt gebruikt in de vorm van L-ascorbic acid, tetrahexyldecyl ascorbate of ethylated L-ascorbic acid. Het vitamine C serum kan over het hyaluronzuur serum worden aangebracht. 

Medex 30% vitamine C
MEDEX
30% Vitamine C
SHOP HIER

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.