Sheabutter, waar is het goed voor?

door Anja van Dijken
27 Februari 2023

Als jij degene bent die regelmatig het ingrediëntenlijstje van je crème checkt, dan zal de benaming butyrospermum parkii je niet onbekend zijn. Oftewel: sheabutter.

Wat maakt dat sheabutter zo populair is en wat doet het voor je huid, gezicht en lichaam? Wij hebben het voor je uitgezocht!

 

Sheabutter, wat is het?

Shea butter is een vettig goedje, een soort boter met een romige structuur. Dit weldadige botertje wordt gewonnen uit de noten van de sheaboom, ook wel de karitéboom genoemd en daarom heet het ook karitéboter. De sheaboom komt voor in de Sahellanden, van West- tot Oost-Afrika. Shea butter kent een rijke historie en wordt van oudsher overal voor gebruikt, zelfs in de voeding en huizen. Waar sheabutter voornamelijk voor wordt gebruikt is de verzorging van de huid en haren. Of het nou gaat om extreme droogte, ontstekingen aan de huid, wondjes en spierpijnen, sheabutter is op vele terreinen een alleskunner.

 

Waar is shea butter goed voor?

Anno vandaag wordt sheabutter als veelzijdig ingrediënt gebruikt in huid- en lichaamsverzorging. Sheabutter zorgt voor een sterke hydratatie, is extreem verzachtend en beschermt de huid waardoor het zorgt voor een sterke huidbarrière.

Shea butter heeft deze goede eigenschappen te danken aan waardevolle vitamines zoals vitamine A, E en F en quercetine die rijk zijn aan antioxidanten. Onze huid heeft deze antioxidanten nodig. Het zijn namelijk ware beschermers van onze huid, die de huidbarrière intact weten te houden en te herstellen. Wil je meer weten wat antioxidanten voor je huid doen? Lees onze blog: "Vijf redenen om antioxidanten in je gezichtsverzorging op te nemen"

Naast goede antioxidanten zit er ook allantoïne in sheabutter. Allantoïne staat bekend om de kalmerende en ontstekingsremmende werking. Vooral de eczeem gevoelige huid heeft hier baat bij. Allantoïne in shea butter alleen is niet genoeg voor het herstel van eczeem, maar het zal zeker er ten goede aan bijdragen. Het is een mooie aanvulling waardoor huidklachten als eczeem zullen verbeteren.

Sheabutter zal door al deze eigenschappen altijd de huidbarrière en dus ook de weerbaarheid van de huid versterken. Een goede en gezonde huidbarrière is belangrijk om huidproblemen te voorkomen. Bij een gezonde huidbarrière heeft je huid als het ware een pantser die zich goed zal weren tegen bacteriën en vuil om zo huidproblemen tegen te gaan.

 

Kun je shea boter op je gezicht smeren?

Sheaboter in huidverzorging is erg geschikt om op je gezicht te gebruiken. Shea butter gezicht bevat namelijk een hoge dosis vetzuren, die van nature ook voorkomen op de huid. Door shea butter crème op je gezicht aan te brengen, vormt zich een laagje over je gezicht of huid, waardoor het in de huid aanwezige vocht niet zal verdampen.

Je huid heeft deze vetzuren nodig om vochtverdamping in de huid te voorkomen. Tegelijk zal hierdoor de huidbarrière intact blijven, waardoor vuil en bacteriën (de slechte stoffen) de huid niet binnen kunnen dringen.

 

Wat doet shea butter voor je huid?

Shea butter doet veel goeds voor je huid, dus een shea butter crème is goed om te gebruiken voor zowel je gezicht als het lichaam. Producten waarin shea boter is verwerkt zijn vooral gericht op de droge huid. Shea butter producten in gezichtsverzorging zijn meestal voller en steviger van structuur. Shea butter in lichaamsverzorging vind je vooral terug in body butter producten. 

De voordelen van sheabutter voor de huid

  • Het is goed voor het vochtgehalte.
  • Goede vetzuren in shea butter gaan vochtverdamping tegen.
  • Er zitten veel antioxidanten in sheabutter zoals vitamine A, E en F en querctine.
  • Het werkt ontstekingsremmend doordat het allantoïne bevat.
  • Sheabutter versterkt de huidbarrière en houdt het in goede conditie.

 

Voor welk huidtype is sheabutter geschikt?

Sheabutter, karitéboter oftewel butyrospermum parkii wordt meestal gebruikt voor de drogere huidtypes. De droge huid heeft namelijk die extra vetten, meer hydratatie en versterking van de huidbarrière nodig. Voor de vette huid is shea butter niet aan te raden, omdat deze huid van zichzelf al genoeg vetzuren heeft door de talgproductie. Nog meer vetten op de huid kan dan namelijk voor verstoppingen zorgen.

 

De beste sheabutter verzorging

Het biologische merk Dr. Botanicals verwerkt sheabutter in hun rijkere en vollere producten. Hieronder staan drie Dr. Botanicals producten met sheabutter:

Dr Botanicals Lemon Superfood all-in-one Rescue Butter

Dr Botanicals Lemon Superfood all-in-one Rescue Butter

 

De Dr. Botanicals Free-Radical Beschermende CBD Vochtinbrengende Dagcrème beschermt, voedt en hydrateert vooral de droge en doffe huid. Deze Dr. Botanicals dagcrème verzacht de rimpels en maakt de ongelijkmatige teint weer glad en egaal.

Dr Botanicals Organic & Botanic 10 Minutes Mask

Dr Botanicals Organic & Botanic 10 Minutes Mask

 

De Dr. Botanical Organic & Botanic 10 Minutes Mask zal door de antioxidanten (o.a. acai bessen) huidveroudering door oxidatieve stress tegengaan. Het 10 minuten gezichtsmasker is eenvoudig en snel, dus lekker makkelijk in gebruik. Je kunt dit masker altijd combineren met een Dr Botanicals facial serum, zoals het bijpassende Dr. Botanicals Organic & Botanic Balancing Facial Serum.

Overige fijne merken met sheabutter zijn o.a. Mary Cohr, Embryolisse en Loveli. Zo zijn er van Mary Cohr de gezichtscrèmes met sheabutter voor anti-aging of om de huid te verzachten, daarnaast zijn er ook Mary Cohr bodycrèmes met sheabutter om de huid te ontspannen.

Mary Cohr Creme Reparatrice Instantanee Mary Cohr NutriZen Corps

Mary Cohr Creme Reparatrice Instantanee

Mary Cohr NutriZen Corps

 

Voor de extreem droge huid, eczeem huid en zelfs meest gevoelige huid is Embryolisse met sheabutter echt een uitkomst. De Embryolisse Filaderme Creme is erop gericht om de huid te herstellen, kalmeren en versoepelen.

Embryolisse Filaderme Creme

Embryolisse Filaderme Creme

 

Loveli weet optimaal gebruik te maken van sheabutter en gebruikt dit ingrediënt niet alleen in hun geliefde Loveli Face Cream, maar ook in hun natuurlijke deodorants en lippenbalsems.

 

Loveli Face Cream Loveli Deodorant Fresh Cotton Loveli Lipbalm Original Stick

Loveli Face Cream

Loveli Deodorant Fresh Cotton

Loveli Lipbalm Original Stick



Sheabutter kopen?

Wil je een product met sheabutter kopen? Heb je advies nodig welk product met sheabutter voor jouw huid geschikt is? Neem contact met de specialisten van Care for Skin. Zij adviseren je graag voor een goed advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.