Wat doen hormonen met je huid?

door Anja van Dijken
3 April 2023

Niets is zo complex in ons lichaam, als onze hormoonhuishouding. Hormonen staan aan de basis van veel processen in ons menselijke lichaam en gelukkig zitten we zo ingenieus in elkaar dat ons lichaam in staat is al deze processen zelf te reguleren. Maar zodra deze hormonen uit balans raken, kunnen een reeks van klachten zich voordoen.

We nemen je mee in de wereld van hormonen, hormonale disbalans, complex, maar ook leerzaam en goed om te weten. Het is tenslotte jouw lijf.

 

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt. Ze zetten de organen en het lichaam aan tot stimulans van een proces of juist om een proces af te remmen. Hormonen hebben invloed op veel processen in ons lichaam, zowel langlopende processen zoals groei of rijping van geslachtscellen, maar ook op sneller werkende processen zoals bloeddruk, stress, angst. Hormonen worden in het bloed vervoerd naar de plek waar ze moeten zijn en uiteindelijk in de lever weer afgebroken.

Hormoon komt van het woord "hormao", dit betekent letterlijk: in beweging zetten.

 

Wat is de functie van hormonen?

Hormonen zetten jouw lichaam letterlijk in beweging, ze regelen dus echt heel veel en dat doen ze goed:

Spijsvertering, energiestofwisseling, gedrag, gevoelens, emoties, lichaamstemperatuur, bloeddruk, hartslag, ademhaling, groei van lichaamscellen, bloedsuikerspiegel, vruchtbaarheid, water- en zouthuishouding, vecht-vlucht reactie.

Het zijn maar liefst 40 hormonen die zich in ons lichaam bevinden en allemaal een eigen belangrijke taak hebben, klein of groot, maar wel heel belangrijk om het lichaam in zijn geheel goed te laten functioneren. Hormonen in balans is hierin het key-woord. Zodra hormonen uit balans raken, kunnen lichamelijke, maar ook geestelijke klachten ontstaan.

Een hormonale disbalans kan je flink in de weg zitten, vage en uiteenlopende klachten, kunnen zich voordoen die je veelal niet zo snel toeschrijft aan je hormonen.

 

Hoe merk je dat je last hebt van hormonale disbalans?

Klachten die een gevolg zijn van hormonale disbalans komen vaak niet aan het licht als zodanig, omdat ze lastig te koppelen zijn aan je hormonen. Het rijtje klachten is niet bepaald kort. Herken je de symptomen, dan is best mogelijk dat je te kampen hebt met hormonale disbalans.

  Onregelmatige menstruatie, zo ook PMS.
  Gewichtsschommeling, eetbuien.
  Veel behoefte aan vocht.
  Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
  Huidproblemen: tijdens puberteit, zwangerschap of overgang, zoals acne, droogte,
    eczeem, versnelde huidveroudering.
  Hoofdpijnen, migraine.
  Haaruitval, broze nagels.
  Angst, depressies, stemmingswisselingen, onrust, nervositeit.
  Slaapproblemen, vermoeidheid, weinig concentratie.
  Vruchtbaarheidsproblemen, laag libido.
  Gewrichtspijn, spierpijn.
  Transpireren of juist koud zijn.

Als je één of meerdere van deze klachten hebt, wil niet altijd zeggen dat je hormonen uit balans zijn. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd je huisarts.

 

Wat is de invloed van hormonen op je huid?

Hormonen zijn van invloed op je huid, daar kunnen we niet omheen. Maar hoe uiten hormoonschommelingen zich, wat is de invloed van hormonen op je huid?

 

Puberteit en de huid

Tijdens de puberteit worden geslachtshormonen actiever, waardoor de talgproductie omhoog gaat. Je huid goed reinigen is daarom erg belangrijk in deze periode, maar dan wel met milde producten, die je huid niet te sterk reinigen. Je stript dan de huid van het natuurlijke talg laagje, waardoor je huid juist extra talg gaat aanmaken, wat weer problemen veroorzaakt.

Ons advies:
Reinig je huid twee maal daags met een milde cleanser, die je huid ontdoet van bacteriën, vuil en overtollig talg. Gebruik daarnaast een exfoliant met salicylzuur. Het salicylzuur houdt de poriën schoon en het talg zal zich hierdoor niet ophopen. Let daarnaast op je voeding en mijd zoveel mogelijk dierlijke producten, waar onder zuivel en varkensvlees. Kies voor vette vis (omega-3 vetzuren) en een veel gezonde groentes.

 

Nouvital Cleansing Foam Murad Replenishing Multi-Acid Peel Dermalogica Clear Start Foaming Wash

Nouvital Cleansing Foam

Murad Replenishing Multi-Acid Peel

Dermalogica Clear Start Foaming Wash

 

Menstruatie en de huid

Onder invloed van de hormonen die actiever worden tijdens de menstruatie cyclus en de week eraan vooraf, zal de huid meer talg produceren. Terwijl de weken ervoor je huid juist meer droogte en gevoeligheid laat zien. Dit heeft te maken met het meer actief worden van het mannelijke geslachtshormoon, die het oestrogeen laat dalen. De huid schommelt heen en weer als het gaat om talgproductie, waarvan de oorzaak ligt bij de menstruatie cyclus hormonen.

Ons advies:
Reinig in deze periode je huid tweemaal daags met een milde cleanser. Afhankelijk van de neiging dat je poriën zich gaan verstoppen is het zinvol om een cleansing foam met daarin salicylzuur verwerkt te gebruiken. Het is zeker niet onverstandig om beide producten bij de hand te hebben, mocht een reiniging met salicylzuur nodig zijn, dan kun je voor dit product kiezen. Is de talgproductie goed in balans, niet verhoogt, kies dan voor een cleansing foam, die de huid goed in balans houdt. Is je huid tijdens de menstruatie droger en gevoeliger? Houd het tweemaal daags reinigen gewoon vol en kies daarnaast voor een versterkend en voedend serum. Het Alpha-H Vitamin B Serum is rijk aan antioxidanten, ondersteunt de huidbarrière en houdt de talgproductie in balans.

 

Dr. Grandel Gentle Foam Cleanser Alpha-H Vitamin B Serum

Dr. Grandel Gentle Foam Cleanser

Alpha-H Vitamin B Serum

 

Zwangerschap en de huid

Door zwangerschap hormonen kan de conditie van de huid alle kanten op gaan. Onder invloed van stijgende vrouwelijke hormonen, het oestrogeen, wordt de productie van collageen gestimuleerd en tegelijk heeft progesteron een verwijdend effect op de bloedvaten. Een toenemende doorbloeding kan ook leiden tot wat meer vlekjes op de huid en meer couperose. Ook kunnen de veranderende hormonen leiden tot pigmentatie of een zwangerschapsmasker.

Ons advies:
Blijf je huid ook in deze periode reinigen met een milde cleanser. Een beschermende dagcrème met SPF en de juiste ingrediënten zullen de huid behoeden voor extra pigmentvlekken of het zwangersschapsmasker. Kies altijd voor een dagcrème en nachtcrème die o.a. vitamines C bevat, ze maken je huid weerbaarder, hebben kalmerende en een helende werking op de huid. Let daarbij op dat de producten geen Vitamine A, Retinol of Glycolzuur bevat.

 

Medex Creme de Reveil SPF15 Marlyse Blue Day Cream Supreme Murad Cit Skin Overnight Detox Moisturizer

Medex Crème de Réveil SPF 15

Marlyse Blue Day Cream Supreme

Murad City Skin Overnight Detox Moisturizer

 

Overgang en de huid

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen, waardoor collagene en elastine vezels in onze huid ook zullen afnemen. De stevigheid en spankracht gaat dus zichtbaar achteruit, waardoor rimpels meer in beeld zullen komen. Ook zal de huid tijdens en na de overgang minder talg produceren, waardoor de huid minder vet wordt en ook haar vocht minder goed kan vasthouden.

Ons advies:
Gebruik dagelijks een dagcrème met SPF, rimpels en pigmentatie ga je hierdoor tegen. Daarnaast is het goed om dagelijks voldoende antioxidanten toe te voegen aan je huidverzorging, door gebruik te maken van een anti aging serum. Dagelijkse reiniging of zelfs een dubbele reiniging (in geval van make-up gebruik) zijn een must, voeg hieraan meerdere malen (2-3) per week een exfoliant met glycolzuur toe, dit zal de vochthuishouding van je huid verbeteren. Een vollere crème is tijdens de overgang zeker aan te raden, dit vult extra vetten aan, maar ook het huid eigen vocht zal minder snel kunnen verdampen.

 

IMAGE MD - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50 Neoderma Blue Blood Gel Alpha-H Beauty Sleep Power Peel

Image Skincare IMAGE MD - Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50

Neoderma Blue Blood Gel

Alpha-H Beauty Sleep Power Peel

 

Stress en de huid

Cortisol is het stresshormoon dat wordt afgegeven in perioden met stress. Als het gaat om de huid, kan te veel cortisol leiden tot een dunnere huid, droge huid, meer ontstekingsgevoelige huid, gevoelige huid, jeukende huid, maar ook vochtwallen en donkere kringen onder je ogen. Stress produceert veel vrije radicalen in ons lichaam, dit kan veel huidklachten veroorzaken. Antioxidanten zijn onze strijders tegen vrije radicalen.

Ons advies:
Gebruik voor de gestresste huid sterk hydraterende producten, in de vorm van een hyaluronzuur serum en of  in combinatie met een hyaluronzuur crème, maar ook producten waarin veel antioxidanten zijn verwerkt, zoals een vitamine C serum. Extra vitamines in je voeding, je gezichtsverzorging zoals vitamine C en andere antioxidanten, verhogen en herstellen de weerbaarheid van je huid.

Vrije radicalen, antioxidanten, wat is nu wel of niet goed voor je? Lees onze blog hierover!

 

Obagi Medical Professional-C serum 10%

Obagi Medical Professional-C serum 10%

 

Wat veroorzaakt hormoonschommelingen?

Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op hormonale disbalans. Denk daarbij aan medicijngebruik, anticonceptie, stress, niet goed werkende (trage) schildklier, overgang, zwangerschap, borstvoeding. Maar ook een ongezond eetpatroon.

Als het gaat om een onbalans in je hormoonhuishouding, heb je zowel de oorzaak als het gevolg niet altijd zelf in de hand. Wat je wel kunt doen, is dan ook zeker de moeite waard om dit op te pakken. Neem jouw eetpatroon eens goed onder de loep, bekijk deze kritisch opdat ongezond overgaat naar gezond.

Wil je meer weten wat voeding voor je huid kan doen? Lees onze blog goede voeding voor een mooie huid.

 

Wat kan helpen wanneer je last hebt van hormoonschommelingen?

Gun jezelf een gezond eetpatroon. Heb je last van hormonale schommelingen, kom in actie en doe wat je kunt doen. Pas je eetpatroon aan van ongezond naar gezond, opdat voeding geen trigger meer kan zijn. Zo ook stress, waar mogelijk probeer je stressniveau naar beneden te krijgen.

Veel hormonen worden geproduceerd door de bacteriën in de darmen, gezonde darmen zijn dus zeer bepalend hierin. Gezonde darmen zijn belangrijk voor een gezond lichaam en een gezonde huid.

 

Advies hormonale disbalans huid nodig?

Heb je passend huidadvies nodig, bij hormonale disbalans van jouw huid, als gevolg van puberteit, menstruatie, zwangerschap, overgang of stress? Neem dan contact op met onze Care for Skin specialisten, we begeleiden je graag naar een stabiele en schone huid.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.