Gezicht - Zonbescherming factor 50

Pagina 1 van 2

Zonnebescherming met factor 50: past dit bij mijn huid?

Het beschermen van de huid tegen de zon is erg belangrijk, het hele jaar door. Wanneer je dit niet doet heeft dit namelijk veel negatieve effecten op de huid. Toch kan het best lastig zijn om er achter te komen welke zonnebescherming het beste past bij jou en jouw huid. Heb je nou veel bescherming nodig, of juist wat minder? Om die vraag te beantwoorden vertellen wij jou in deze tekst meer over zonnebescherming met factor 50.
 


Wanneer gebruik je SPF 50?


De huid beschermen tegen de zon is belangrijk voor iedereen, maar welke bescherming de juiste is hangt af van je huidtype. SPF 50 past het beste bij de huid die erg bleek is en veel sproeten heeft. Vaak hebben mensen met deze huid lichtblond of rossig haar en verbrandt hun huid snel. Daarnaast is factor 50 goed voor kinderen en voor mensen die huidkanker hebben gehad. Door SPF 50 wordt namelijk wel 98% van de UVB-straling geblokkeerd. Factor 50 biedt dus een betere bescherming voor de kwetsbare huid dan lagere factoren. Wie zeker wilt weten dat hij of zij goed beschermd wordt tegen de zon, kiest voor een zonnebrandcrème met factor 50.


Wat zijn UVA en UVB stralen?


UV straling bestaat uit twee soorten stralen. Deze twee hebben allebei een ander effect op de huid en hebben andere bescherming nodig.
  • UVA: deze UV stralen dringen het diepste in de huid. Ze zorgen voor huidverouderingsverschijnselen, zoals pigmentvlekken, huidplekjes en rimpels. Deze stralingen gaan door ramen en kleren heen. Bovendien zijn ze ook op bewolkte dagen aanwezig. Factors in zonnebrandcrèmes hebben geen invloed op deze stralingen, ze beschermen hier niet tegen. Om jezelf goed te beschermen is het slim om een product te gebruiken waarop specifiek vermeld staat dat deze ook bescherming biedt tegen UVA straling. Wanneer een product voor beide UV stralingen bescherming biedt, wordt dit product breedspectrum genoemd.
  • UVB: Deze UV stralen dringen minder diep de huid binnen en veroorzaken de verbranding van de huid. Deze stralen komen niet door kleding en ramen heen. De stand van de zon heeft veel invloed op hoe snel je door de stralingen verbrandt. Wanneer je je in de bergen of dichter bij de evenaar bevindt, zal je sneller verbranden. Ook sneeuwlandschappen zorgen voor een snellere verbanding, aangezien de straling hierdoor weerkaatst wordt. Om jezelf te beschermen tegen UVB straling, kun je zonnebrandcrèmes met SPF gebruiken. Hoe hoger de factor, hoe beter de zon bescherming.
 

Wanneer gebruik je een crème met SPF?


Veel mensen denken dat zon bescherming alleen belangrijk is in de zomer of wanneer de zon fel schijnt. In de herfst schijnt de zon namelijk bijna nooit, dus dan kun je toch helemaal geen zonneschade oplopen? Dit is echter niet waar, aangezien UV stralen er het hele jaar door zijn. Een goede bescherming tegen zonneschade is altijd belangrijk, niet alleen als je op het strand ligt. Het is dus het beste om iedere dag een crème met SPF te gebruiken.