Zonverzorging Lichaam - Zelfbruiner

Pagina 1 van 2

Een zelfbruiner, ook wel self-tanner genoemd, bruint de huid zonder UV-straling. In een self-tanner zitten een aantal ingrediënten die zorgen voor een zongebruinde teint, zoals het stofje DHA (dihydroxyacetone). DHA is een ketose-suikermolecuul dat reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden. Door deze reactie ontstaat binnen 3 à 4 uur een bruine kleur op de huid. Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine tint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen. Het is een gezonde manier om een bruine teint na te bootsen, zonder de schadelijke invloeden van UV-straling. 


Een zelfbruiner kun je vinden in verschillende soorten. Zo zijn er Tanning Sprays, Tanning Mousses, Tanning Gels en Tanning Crèmes. Naast de verschillende substanties, kan het effect ook verschillen in kleur en langdurigheid. Daarnaast bevatten sommige zelfbruiners een cosmetische bronzer, die tijdens het uitsmeren direct een bruin laagje op de huid leggen. Hierdoor kun je zien waar je bent geweest en waar nog niet en bovendien geeft het de huid direct een gezonde kleur. Het nadeel is dat deze cosmetische bronzer wat kan afgeven op de kleding gedurende de 7 uren dat de zelfbruiner zich moet ontwikkelen. Daarom zijn er ook zelfbruiners zonder cosmetische bronzer, maar hierbij moet je goed opletten dat je het product egaal verdeelt. 

 

Wil je een zelfbruiner op je gezicht gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij het assortiment 'Zelfbruiners voor het gezicht'