Oxybenzone in zonnebrand

door Anja van Dijken
23 Mei 2023

Het gebruik van zonverzorging is essentieel om onze huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Maar tegenwoordig duiken er steeds meer vragen op over bepaalde ingrediënten in zonnebrandproducten. Een van die ingrediënten is oxybenzone.

Voor ons reden genoeg om dit ingrediënt eens goed onder de loep te nemen. Wat oxybenzone is, waarom het in zonnebrandcrèmes wordt gebruikt en of het schadelijk is of niet.

 

Wat is oxybenzone?

Oxybenzone, ook bekend als benzophenone-3, is een chemisch stofje dat vaak wordt gebruikt in zonnebrand en andere cosmetische producten die bescherming tegen de zon bieden. Het ingrediënt absorbeert de ultraviolette (UV) straling, met name de UVB straling en een deel van de UVA straling. Tegelijk is oxybenzone niet een heel sterk filter, daarom wordt deze ook bijna altijd gecombineerd met een ander filter.

 

Oxybenzone

 

Waarom zit oxybenzone in zonnebrandmiddelen?

Het belangrijkste doel van oxybenzone in de zonnebrand is het bieden van breed-spectrum bescherming tegen zonnestraling, met de nadruk op de UVB straling.

Daarnaast heeft oxybenzone ook enkele andere eigenschappen. Het werkt mee bij het stabiliseren van andere ingrediënten en verbetert de textuur van de crème, waardoor deze gemakkelijker is aan te brengen op de huid, maar ook zal oxybenzone de geur en kleur versterken in de crème. Een veelzijdig ingrediënt dus.

 

Is oxybenzone in zonnebrandmiddelen schadelijk?

Of oxybenzone schadelijk is, is bij ons een veelgestelde vraag. De mogelijke schadelijkheid van oxybenzone in zonnebrandmiddelen is onderwerp geweest van discussie en onderzoek. Sommige studies hebben bezorgdheid geuit over de hormoonverstorende effecten van oxybenzone, met name wanneer het wordt opgenomen in het lichaam. Er zijn aanwijzingen dat oxybenzone de hormoonbalans kan beïnvloeden en dat het mogelijk verband houdt met een verhoogd risico op allergische reacties en huidirritatie.

Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste studies die deze bezorgdheid naar voren brengen, zijn uitgevoerd op dieren of in laboratoriumomstandigheden met hoge concentraties oxybenzone. De bevindingen zijn niet consistent en er is geen sluitend bewijs dat aantoont dat oxybenzone in zonnebrandmiddelen bij normaal gebruik schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

 

Wel is het overduidelijk dat oxybenzone goed door de huid wordt opgenomen en zelfs terug te vinden is in de urine, zelfs is het teruggevonden in moedermelk. Of het schadelijk is? De lange termijn zal het uitwijzen.Wil ik oxybenzone in mijn zonnebrand gebruiken?

Het is wetenschappelijk dus niet volledig aangetoond dat oxybenzone schadelijk is voor de gezondheid. Wel is aangetoond dat oxybenzone goed door het lichaam wordt opgenomen, de hormoonhuishouding verstoort, maar ook in combinatie met parfum huidirritatie veroorzaakt. Zelfs blijkt het dat de opgenomen oxybenzone door kinderen niet goed wordt afgebroken, omdat de enzymen die oxybenzone moeten afbreken dit niet aankunnen.

Persoonlijk zegt me dat veel, oftewel genoeg. Voor onze kids en mezelf kies ik altijd voor een natuurlijke zonnebrand, better safe than sorry!


Wil je nog eens verder lezen hoe je een keuze maakt voor de beste zonnebrand? Lees onze blog: Keuzehulp voor zonnebrandcrème!

Salt & Stone zonverzorging biedt een mooie, natuurlijk assortiment aan, vol natuurlijke en veilige ingrediënten!

 

Salt & Stone Sunscreen Lotion Salt & Stone SPF Bundel Salt & Stone SPF50 Tinted Sunscreen Stick

Salt & Stone Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF Bundel

Salt & Stone SPF50 Tinted Sunscreen Stick

 

Zonnebrandcrème zonder oxybenzone!

Zonverzorging op basis van natuurlijke zonnefilters bevat geen oxybenzone, maar ook geen andere schadelijke ingrediënten. Deze natuurlijke zonnebrand zijn voor het hele gezin, inclusief de allerkleinsten. Ze bieden direct na het opbrengen bescherming tegen de UV straling, omdat natuurlijke zonnefilters de UV straling weerkaatst.

Dit in tegenstelling tot de chemische zonnefilter, waaronder oxybenzone valt. Deze moet je een half uur voor het zonnen aanbrengen, waarbij de zonnestralen worden geabsorbeerd door het zonnefilter (o.a. oxybenzone).

Heb je een gevoelige huid of ben je gauw allergisch als het gaat om de zon? Kies dan altijd voor een natuurlijke zonnebrand, hiermee voorkom je bijna altijd een zonneallergie. Lees mijn blog hierover: Kun je allergisch zijn voor zonnebrandcrème?

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.