Poriën verkleinen, hoe zit dat nou?

door Anja van Dijken
11 Juni 2023

Heb je ooit in de spiegel gekeken en je afgevraagd waarom je poriën zo groot lijken? Je bent niet de enige! Grove poriën zijn een veelvoorkomend huidprobleem waar veel mensen last van hebben. Maar wat zijn poriën eigenlijk, wat veroorzaakt grove poriën en is er een manier om ze te verkleinen? In dit blogartikel gaan we dieper in op deze vragen en delen we enkele tips om poriën te verkleinen.

 

Wat zijn poriën?

Poriën zijn kleine openingen in de huid die dienen als uitgangen voor talg- en zweetklieren. Ze zijn overal op ons lichaam aanwezig, maar zijn vooral zichtbaar op delen van het gezicht, zoals de neus, wangen, voorhoofd en kin. De grootte van poriën wordt grotendeels bepaald door genetica, maar kan ook worden beïnvloed door externe factoren zoals leeftijd, huidtype en huidverzorgingsgewoonten.

 

Wat zijn grove poriën?

Grove poriën is een veelvoorkomend huidprobleem waar veel mensen last van hebben. Grove porien neus, grove porien gezicht. Ze worden vaak als onaantrekkelijk beschouwd omdat ze vuil en talg kunnen vasthouden, wat kan leiden tot mee-eters, acne en andere huidaandoeningen, waarbij de huid onrustig en vaak ontstoken raakt.

 

Waardoor krijg je grove poriën?

De oorzaak van grove poriën kan variëren, of dit nu genetisch is of niet, door triggers en veelvoorkomende factoren worden ze beïnvloed:

Overmatige talgproductie: Talg is een olieachtige substantie die door de talgklieren wordt geproduceerd om de huid gehydrateerd te houden. Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan het zich ophopen in de poriën en ze vergroten.

Verstopping van poriën: Vuil, dode huidcellen en make-upresten kunnen zich ophopen in de poriën, waardoor ze verstopt raken en groter lijken.

Verminderde elasticiteit van de huid: Naarmate we ouder worden, vermindert de elasticiteit van de huid en kan de huid haar stevigheid verliezen, waardoor de poriën meer zichtbaar worden.

Zonbeschadiging: Blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen en de poriën vergroten, vooral als de huid vaak wordt blootgesteld aan UV-straling zonder bescherming.

 

Wat te doen tegen grove poriën?

Hoewel het niet mogelijk is om poriën permanent te verkleinen, zijn er wel verschillende manieren om ze tijdelijk te verminderen en een gladdere, egalere huid te krijgen. Grove porien neus en grove porien gezicht, je kunt dus door een consequente manier van je huid behandelen ervoor zorgen dat de poriën zich zullen verkleinen:

Reinig je huid grondig

Een goede reinigingsroutine is essentieel om vuil, talg en make-upresten te verwijderen die zich kunnen ophopen in de poriën. Kies een milde cleanser die past bij je huidtype en gebruik deze dagelijks, vooral 's avonds voor het slapengaan.

 

Ons advies

Het Medex Anti Oxidant Prepare Foam is een milde reiniging voor elke dag en juist geschikt om de grovere huid, de onzuivere huid, maar ook de gevoelige en anti aging goed te reinigen. Deze Foam bevat 15% fruitzuren, waardoor de huid constant wordt vernieuwd, omdat het dode huidcelletjes oplost, de celdeling stimuleert en de porie ontdoet van haar talg.

 

Medex Anti Oxidant Prepare Foam
Medex Anti Oxidant Prepare Foam

 

Exfolieer regelmatig

Exfoliëren is het proces waarbij dode huidcellen van het huidoppervlak worden verwijderd. Een exfoliant reinigt de poriën diep, het talg lost op in de poriën. Dit helpt om verstopte poriën te voorkomen en de huid gladder te maken. Een exfoliërende reiniger met salicylzuur, een ingrediënt dat helpt bij het verwijderen van overtollig talg en het exfoliëren van de poriën, juist voor de vettere huiddelen. Lees in deze blog wat een exfoliant voor jouw huid kan betekenen: Exfoliant voor elk huidtype!

 

Ons advies

De Dr. Grandel Ferment Peeling is een poederpeeling die vermengd wordt met water of tonic, voor het gebruik. De peelende enzymen zijn afkomstig van de papaya vrucht. Poriën worden diep gereinigd, waardoor het talg oplost en de porie zal verkleinen. Gebruik deze Ferment Peeling 1-3 maal per week.

 

Dr. Grandel Ferment Peeling
Dr. Grandel Ferment Peeling

 

Gebruik producten met retinol

Retinol, een vorm van vitamine A, staat bekend om zijn anti-aging eigenschappen, maar kan ook helpen bij het verminderen van de grootte van de poriën. Retinol serum voor grove poriën neus en grove poriën gezicht stimuleert de celvernieuwing en de collageenproductie, waardoor de huid strakker wordt en de poriën minder zichtbaar worden. Wil je meer weten over retinol, lees dan onze blog: Wat is retinol en waar is het goed voor!

 

Ons advies

Het Alpha-H Vitamine A Serum stimuleert de celvernieuwing, waardoor fijne lijntjes, grove poriën, pigmentatie, littekens en acne wordt verminderd. Tegelijk werkt het Alpha-H Vitamine A serum sterk remmend op (hormonale) acne.

Alpha-H Vitamin A Serum
Alpha-H Vitamin A Serum

 

Ons advies

Zit er in je dagelijkse reiniging fruitzuren verwerkt? Gebruik je ook een serum met retinol of een exfoliant op basis van fruitzuren? Al deze producten tezamen hebben een sterk peelende werking. Een combinatie van al deze ingrediënten kan teveel voor de huid zijn, vooral als deze gevoelig is. Het plaatselijk gebruik van de producten, dus alleen de gedeeltes waar een grove porie structuur zichtbaar is.

 

Gebruik een gezichtstoner

Een gezichtstoner is een vloeistof die na het reinigen van de huid wordt gebruikt om de huid te verfrissen, te kalmeren en vooral de PH-waarde van de huid te herstellen, waardoor de weerbaarheid van de huid weer sterk(er) wordt. Kies een toner die salicylzuur of niacinamide bevat, dit zijn ingrediënten die helpen bij het verwijderen van overtollig talg en het verkleinen van de poriën. Breng de toner aan met een watje of spray het direct op je gezicht en laat het drogen voordat je andere huidverzorgingsproducten aanbrengt.

 

Ons advies

De Laviesage Rebalancing Toner is geschikt voor alle huidtypes met grove poriën, deze gezichtstoner bevat o.a. Niacinamide, maar ook de verzachtende Aloe Vera en Hyaluronzuur. Het helpt de huid haar elasticiteit te behouden, waardoor poriën meer kracht terugkrijgen en zullen verfijnen.

Een fijne gezichtstoner met salicylzuur is de Decleor Rosemary Officinal Active Essence, deze is verrijkt met rozemarijn en salicylzuur en zal de poriën verkleinen, de PH waarde herstellen.

 

Laviesage Rebalancing Lotion Decleor Rosemary Officinal Active Essence

Laviesage Rebalancing Lotion

Decleor Rosemary Officinal Active Essence

 

Gebruik regelmatig een kleimasker

Kleimaskers zijn geweldig voor het verminderen van de grootte van de poriën. Klei heeft een absorberende werking en kan overtollig talg en onzuiverheden uit de poriën trekken, waardoor ze tijdelijk kleiner lijken. Breng een dunne laag kleimasker aan op je gezicht en laat het drogen.

 

Ons advies

Een topper onder de kleimaskers is de Oolaboo Oil Control Mask, dit diep reinigende masker absorbeert het talg uit de poriën zodat de porie huid kan krimpen en verwijdert dode huidcellen. Bevat niacinamide, salicylzuur en kaneelextract. Alle drie sterke ingrediënten als het gaat om talgoplossen en poriën verkleinen.

Oolaboo Oil Control Mask
Oolaboo Oil Control Mask

 


Gebruik dagelijks een dagcreme met SPF of een zonnebrand Factor 30

Schade van de zon, zal de porie aantasten en zichtbaar groter laten lijken. Gebruik daarom altijd een dagcrème met SPF of een zonnebrand Factor 30. Gebruik je fruitzuren, retinol in je gezichtsverzorging? Dus zijn deze ingrediënten aanwezig in je cleanser, je exfoliant of het serum? Dan is bescherming tegen de zon des te meer nodig. De huid is in zo'n geval extra gevoelig voor pigmentvlekken, dat willen we natuurlijk niet. Wil je meer lezen over wat beter is een zonnebrand voor je gezicht of een dagcrème met SPF? Lees onze blog: Zonnebrand voor je gezicht of een dagcrème met SPF!

 

Ons advies

Voor zowel de vettere huid als de drogere huid zijn er prachtige dagcreme met SPF, die de huid optimaal beschermen overdag. Een zonnebrand Factor 30 of een natuurlijke zonnebrand is tegelijk een mooi product voor optimale bescherming tegen schadelijke zonnestralen en geschikt voor alle huidtypes.

 

Image Skincare PREVENTION+ Daily Matte Moisturizer SPF30+ Witlof Nourishing Day Cream SPF30 REN Clean Skincare Clean Screen SPF30

Image Skincare PREVENTION+ Daily Matte Moisturizer SPF30+

Witlof Nourishing Day Cream SPF30

REN Clean Skincare Clean Screen SPF30

 

Advies nodig poriën verkleinen?

Heb je last van grove poriën, hoe ze te verkleinen en welke gezichtsverzorging hiervoor geschikt is en heb je bij deze keuze goed advies nodig van de schoonheidsspecialist? Neem contact op met onze Care for Skin specialisten voor een op maat advies hoe om te gaan met grove poriën.

Ons advies

Zit er in je dagelijkse reiniging fruitzuren verwerkt? En gebruik je al een serum met retinol of een exfoliant op basis van fruitzuren? Al deze producten tezamen hebben een sterk peelende werking. Een combinatie van al deze ingrediënten is meestal teveel voor de huid, met name als deze gevoelig is. Kom je er niet uit? Bel of mail ons!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.