Wat kun je doen bij een gevoelige huid?

door Anja van Dijken
19 December 2022

Een vlekkerige huid, jeuk, schraalheid en een branderig gevoel zijn allemaal tekenen van een reactieve of gevoelige huid. Komt er dan ook nog eens guur, koud of extra zonnig weer bij, dan kan dit de reacties flink verergeren.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid, welke factoren spelen een rol en hoe ga je om met je gevoelige huid? Alle ins & outs voor jou uitgelicht.



Hoe ontstaat een gevoelige huid?

We kennen twee soorten van de gevoelig huid: de huidtype en de huidconditie. Oftewel, je wordt met de gevoelige huidtype geboren of je hebt een gevoelige huidconditie gekregen door omstandigheden.

  • Gevoelige huidtype: Een huidtype wil zeggen dat je met deze gevoeligheid bent geboren. Het is dus genetisch bepaald dat jouw huid dunner dan normaal is en veelal ook een redelijk lichte kleur heeft.
  • Gevoelige huidconditie: Betekent dat jouw huid gevoelig is geworden door externe of interne factoren. Het kan komen door het weer of andere oorzaken zoals verkeerd productgebruik, stress, voeding en leefstijl.

Twee verschillende dingen, maar de symptomen en hoe de huid zich gedraagt verschillen in beide gevallen niet zoveel van elkaar. In beide gevallen kun je er vaak ook hetzelfde mee omgaan.



De meest voorkomende oorzaken van een gevoelige huid

Op het moment dat de huid in staat van gevoeligheid belandt, is de huidbarrière aangetast. Daardoor ontstaan symptomen zoals jeuk, schraalheid, branderige huid of oneffenheden zoals ontstekingen.

Wij hebben de meest voorkomende oorzaken van een gevoelige huid voor je op een rij gezet.

Reactie op producten

Parfums, alcohol en synthetische kleurstoffen oftewel chemicaliën die verwerkt zijn in producten kunnen een trigger zijn voor de huid. Het kan gaan om gezichtsverzorging producten of make-up, maar ook waspoeder kan een flinke reactie uitlokken op de huid. De huid raakt geïrriteerd waarbij roodheid en jeuk wordt ervaren, ook kunnen er zelfs lichte ontstekingen optreden. De huid heeft hiervan echt herstel en rust nodig.

ADVIES: Gebruik totdat de huid weer rustig is een product dat de huid tot rust brengt, maar wel genoeg voeding en hydratatie geeft. Kies daarvoor de Lovely Face Oil Day en Loveli Face Oil Night, deze gezichtsolies bestaan uit pure en 100% natuurlijke ingrediënten.

Loveli Face Oil Day Loveli Face Oil Night

Loveli Face Oil Day

Loveli Face Oil Night

 

Dehydratatie van de huid

Vochtgebrek kan echt lijden tot een sterk gevoelige reactie van de huid. Vochtgebrek kan ontstaan door te weinig vochtinname, klimaatfactoren en producten die de huid uitdrogen. Het uit zich veelal in een vlekkerige huid, sterke droogtebelijning, een strak glanzend voorhoofd en alles wat je gebruikt zal een prikkend gevoel geven op de huid. De huidbarrière, het beschermingsmechanisme, raakt door een tekort aan vocht verstoord en daardoor zal uiteindelijk een gevoelige reactie ontstaan.

ADVIES: Drink sowieso 30 ml water en groene thee per kg-lichaamsgewicht per dag. Zo vul je het vochttekort van binnenuit aan. Breng daarnaast je huid tot rust met een dagcrème voor de gevoelige huid, die de huid ook voorziet van een flinke dosis hydratatie. De Doctor Eckstein Sensitive Balsam is zo'n kalmerende dagcrème die de huid verzacht en voorziet van een flinke dosis vocht.

Doctor Eckstein Sensitive Balsam

Doctor Eckstein Sensitive Balsam

 

Externe stressfactoren en leefstijl

Stress, alcohol, roken, teveel zon, luchtvervuiling en een verkeerd eetpatroon. Al deze factoren zorgen ervoor dat er teveel vrije radicalen in de huid vrijkomen. Vrije radicalen tasten onze cellen van binnenuit aan, waardoor de huidelasticiteit afneemt en de weerbaarheid van de huid zal verminderen of zelfs uit balans raakt. Hierdoor wordt de kans op gevoeligheid en huidirritaties vergroot. Wil je meer weten over het effect hiervan, lees dan onze blog: “Antioxidanten versus vrije radicalen”.

ADVIES: Vermijd bovenstaande factoren en richt je op een gezonde leefstijl. Kies voor het herstel van de huid voor een boost aan herstellende werkstoffen met de Dr. Grandel SOS ampullen. De ampullen bevatten een sterk kalmerend concentraat en kunnen als herstellende kuur worden ingezet. 

Dr. Grandel SOS

Dr. Grandel SOS

 

Huidaandoening

Huidaandoeningen zoals rosacea en eczeem kunnen de huid extreem gevoelig maken. Hierbij zullen symptomen zoals roodheid, jeuk, schilfers en/of ontstekingen zichtbaar zijn op de huid. Wil je meer lezen over deze aandoeningen, lees onze blogs: “Rosacea, wat is het en wat doe je eraan?” en “Eczeem, wat is het en hoe kom je er vanaf?




Wat kun je doen wanneer je een gevoelige huid hebt?

Een gevoelige of reactieve huid heeft vanuit de basis RUST nodig. Daarmee bedoel ik, probeer deze huid zo min mogelijk aan te raken en niet vol te stoppen met 10 verschillende producten. Gebruik ook niet steeds een nieuw product om de huid met iets extra's te verrassen, want dit is voor nu teveel en het zal de huid onnodig belasten. Zelfs al zegt de omschrijving van een product dat dit kan, het beste wat je de huid kunt geven is rust. Vooral in een periode waarin je huid sterk reageert geldt: "less is more".

Zodra de huid weer terug is in haar normale conditie betekent het de overgevoeligheid is afgenomen, maar je weet dan ook dat het altijd op de loer zal blijven liggen.

Omgaan met een geïrriteerde en gevoelige huid

  • Kies gezichtsverzorging zonder parfums, alcohol en synthetische ingrediënten.
  • Gebruik geen zeep of douche gel producten die overmatig schuimen door uitdrogende chemicaliën (bijv. SLS en SLES).
  • Vermijd huidverzorging met siliconen, paraffine of aardoliederivaten. Het sluit de huid af waardoor het zuurstof en hydraterende producten blokkeert.
  • Kies voor zoveel mogelijk natuurlijke producten dus vermijd parabenen, PEG's, sulfaten en andere chemische toevoegingen.
  • Gebruik geen irriterende natuurlijke ingrediënten zoals tea tree, lavendel en mint.
  • Verzorg met milde en natuurlijke ingrediënten zoals groene thee, allantoïne, niacinamide, betaglucaan en zoethoutwortel.
  • Kies altijd voor een natuurlijke zonnebrand, deze bevat minerale filters van zinkoxide en titaanoxide die de gevoelige huid goed kan verdragen.



Hoe herstel en kalmeer je je gevoelige huid?

Probeer voor jezelf te achterhalen wat de oorzaak is van jouw gevoelige huid. Op het moment dat jouw huid gevoelig reageert, heeft het sowieso rust nodig. Ga daarom niet met allerlei producten tegelijk aan de slag, maar beperk je gezichtsverzorging tot een minimale basis met producten die zeer mild zijn voor de huid.

Let daarbij ook op de externe factoren die van invloed zijn op je overgevoelige huid. Denk daarbij aan je leefstijl en eet- en drinkpatroon. Pas deze aan om meer balans te creëren, wat jouw lichaam en dus ook huid ten goede zal komen.



Welke producten zijn geschikt voor de gevoelige huid?

Producten zonder parfum, alcohol en synthetische toevoegingen zijn sowieso geschikt voor de gevoelige huid. We laten je wat verschillende producten zien, om een idee te krijgen welk type producten goed voor de gevoelige huid zijn.

 

Verzorgingsroutine gevoelige huid ochtend

Start de dag met een cleanser in de vorm van aan reinigingsolie. Een reinigingsolie zal met haar rijke oliën de gevoelige huid mild reinigen en tegelijk voorzien van de benodigde voeding. De Comfort Zone Remedy Cream To Oil is een natuurlijke en vegan reinigingsolie die vrij is van siliconen, parabenen, minerale oliën, kunstmatige kleuren, parfum, SLS/SLES en microplastics. 

Comfort Zone Remedy Cream To Oil

Comfort Zone Remedy Cream To Oil

 

Een dagcrème gevoelige huid is de logische volgende stap om de gevoelige huid blijvend te kalmeren en de aangetaste huidbarrière te versterken. Hierdoor zullen roodheid en irritaties verminderen en ook zal de vochtbalans gaan herstellen. De Marlyse Blue Anti Redness+ Day Cream heeft hierbij nog de extra eigenschap dat het de haarvaten verstevigd zodat roodheid wordt tegen gegaan. Het is daarbij vrij van parabenen, siliconen, PEG's, sulfaten, gluten en chemische toevoegen.

Marlyse Blue Anti Redness+ Day Cream

Marlyse Blue Anti Redness+ Day Cream



Verzorgingsroutine gevoelige huid avond

Reiniging de huid opnieuw met een reinigingsolie. De reinigingsolie zal de huid ontdoen van make-up en andere onzuiverheden. De REN Clean Skincare Jelly Oil Cleanser geeft de huid extra hydratatie en heeft ook antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het product is vrij van parabenen, siliconen, PEG's, sulfaten, gluten en chemische toevoegen.

REN Clean Skincare Jelly Oil Cleanser

REN Clean Skincare Jelly Oil Cleanser

 

Gebruik na de reiniging een nachtcrème gevoelige huid. De Marlyse Blue Anti Redness+ Night Cream sluit mooi aan bij de dagcrème voor de gevoelige huid. Een andere aanrader is de Quintenstein Gel de Calendula, een uiterst kalmerende en herstellende nachtgel voor de gevoelige en aangetaste huid.

Marlyse Blue Anti Redness+ Night Cream Quintenstein Gel de Calendula

Marlyse Blue Anti Redness+ Night Cream

Quintenstein Gel de Calendula

 

Vind je het fijner om een 24-uurs crème voor de gevoelige huid te gebruiken, kies dan voor de Doctor Eckstein Azulen Milchenweiss een intensief kalmerende gezichtscrème gevoelige huid met azuleen.

Doctor Eckstein Azulen Milcheiweiss

Doctor Eckstein Azulen Milcheiweiss



Meer producten voor de gevoelige huid

Bovenstaand is uiteraard een zeer basale verzorgingsroutine. Wanneer de huid weer rustiger en in balans is, breid dan dagelijks of wekelijks de verzorging uit met de volgende producten.

Webecos Azulen Ampullen

Webecos Azulen Ampullen

 

Ampullen voor de gevoelige huid zijn een waardevolle aanvulling op je dagelijkse verzorgingsroutine. Ampullen kun je inzetten in een kuurverband van bijvoorbeeld een week of gewoon dagelijks ter ondersteuning. De Webecos Azulen Ampullen geven de gevoelige huid kalmering, bescherming en meer rust zodat de natuurlijke huidbarrière erdoor versterkt zal worden.

Oolaboo Saveguard Antioxidant Nutrition Recovering Mask

Oolaboo Saveguard Antioxidant Nutrition Recovering Mask

 

Neem geregeld een gezichtsmasker die de gevoelige huid een boost geeft. De Oolaboo Saveguard Antioxidant Nutrition Recovering Mask verzacht, voedt en kalmeert de huid. De antioxidanten versterken de weerstand en stimuleren daarmee de celvernieuwing.


Welke producten moet je niet gebruiken bij een gevoelige huid?

De volgende producten moet je echt niet gebruiken bij een gevoelige huid:

  • Producten met toegevoegde parfum, alcohol, parabenen, siliconen, PEG's, sulfaten of andere chemische stoffen.
  • Scrubs voor het gezicht en/of body scrubs.
  • Bad & douche producten waaraan schuimende middelen zijn toegevoegd (SLS-sodium lauryl sulfate).
  • Pittig gekruid voedsel, alcohol en sterk geparfumeerde wasmiddelen.
  • Zonnebrand met een chemisch zonnefilter.

 

Gezichtsverzorging voor de gevoelige huid kopen?

Ben je op zoek naar producten en gezichtsverzorging voor jouw gevoelige huid? Bij Care for Skin hebben we verschillende serums, gezichtscrèmes, ampullen en maskers om de gevoelige, geïrriteerde huid te kalmeren. Kom je er niet helemaal uit of heb je vragen? Neem gerust contact op met onze huidspecialisten voor deskundig advies, we helpen je graag!

 

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.