Haar Vitamines

Ik zorg ervoor dat je haren van binnenuit versterken en zorg voor een glanzend en gezond resultaat. Ik voorzie je haren van de nodige voedingsstoffen om zo de haargroei te bevorderen, haarbreuk te verminderen en haaruitval tegen te gaan. 

-5%
Inner Strength Supplement
€49,95
€47,45
Skin Base
Laviesage
€43,20

Om je haar van binnenuit te versterken en gezond te houden kunnen haarvitamines een uitkomst zijn. Er zijn genoeg haargroei pillen, haar tabletten en haar supplementen op de markt verkrijgbaar. De juiste vitamine tegen haaruitval stimuleert de haargroei, bevordert een gezonde hoofdhuid en kan helpen om grijs haar tegen te gaan.

 

Welke vitamine kom je tekort bij haaruitval?


Haaruitval door een tekort aan vitamine wordt gelinkt aan vitamine D en de B-vitaminen: B2, B5, B8, B9 en B12. Vaak wordt een ijzertekort ook aangehaald als oorzaak, echter is dit niet goed genoeg onderzocht om te kunnen concluderen dat het leidt tot haaruitval. Uiteindelijk komt het erop neer dat zowel een tekort als teveel aan vitaminen en mineralen haaruitval kan veroorzaken. Een vitaminetekort kan het beste door een huisarts worden onderzocht, zodat aan de hand van vitaminewaarden in het bloed kan worden gekeken of er daadwerkelijk sprake is van een tekort en wat jouw lichaam nodig heeft.

Waarom haaruitval bij een tekort aan vitamine B en vitamine D?


Wat deze vitaminen met elkaar gemeen hebben met betrekking tot haaruitval, is dat ze de rode bloedcellen ondersteunen en daarmee ook de zuurstoftoevoer naar de hoofdhuid. Een goede bloedcirculatie leidt tot een betere groei en onderhoud van de haarfollikels.

Vitamine D: De bovenste huidlaag en de haarfollikels hebben vitamine D nodig voor de celdeling, oftewel om de groei van nieuwe cellen te ondersteunen. Hierdoor helpt vitamine D de hoofdhuid om haargroei en haaruitval te reguleren.

Vitamine B2: Riboflavine. Draagt bij aan het ijzermetabolisme in het lichaam, doordat het zorgt voor een betere opname van ijzer in het lichaam. Daarnaast voorkomt vitamine B2 oxidatieve stress in de cellen, die worden veroorzaakt door vrije radicalen. Een tekort leidt tot slechte haar kwaliteit en haaruitval.

Vitamine B5: Pantotheenzuur. Ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen, zodat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de hoofdhuid en haarfollikels gaan. Hierdoor worden de haarfollikels versterkt en haaruitval voorkomen. Een tekort leidt tot een verslechterde haargroeicyclus, wat de haargroei belemmert en leidt tot haaruitval.

Vitamine B8: Biotine. Stimuleert de keratine productie in de haren en kan bijdragen aan de follikel groei. Het blijft niet lang in het lichaam opgeslagen en moet uit voeding worden gehaald. De aanbevolen inname is 30 mcg per dag. Een tekort van vitamine B8 komt niet snel voor, dat zal eerder genetisch zijn of door ondervoeding komen. Echter een tekort kan wel leiden tot haaruitval en andere problemen met huid en nagels.

Vitamine B9: Foliumzuur. Speelt een grote rol in gezonde celgroei en houdt rode bloedcellen gezond. Hierdoor helpt het met de opbouw en onderhoud van nieuw weefsel. Bij een tekort kan je haar pigment verliezen en grijzer worden. De bevolen inname is maximaal 400 mcg per dag.

Vitamine B12: Cobalamine. Nodig voor DNA-replicaties, neurologische functie en de aanmaak van rode bloedcellen. Het is betrokken bij de aanmaak van proteïnen en door de rode bloedcellen helpt vitamine B12 met de groei van de haarfollikels.

 

Wat is de beste vitamine voor je haar?


De beste vitamines voor je haar zijn vitamine B5, B8 en D. Een vitamine B-complex bevat een geheel aan B-vitamines die goed met elkaar samenwerken, waardoor dit zeker een aanrader is om te gebruiken in plaats van alleen vitamine B5 en B8. De Oolaboo Inner Strength Supplement bevat vitamine B5 en B6 om haaruitval tegen te gaan, tevens is het een handig natuurlijk supplement sterke nagels. Wat je met de toevoeging van haar vitamines wilt bereiken is dat de aanmaak van rode bloedcellen wordt ondersteund, zodat de zuurstoftoevoer naar de hoofdhuid en haarfollikels wordt gestimuleerd. Een goede doorbloeding zorgt voor voldoende voedingsstoffen, hierdoor wordt een gezonde hoofdhuid bevorderd en van nature de haargroei ondersteund. 

Hoe zit het dan met ijzertekort en haaruitval? Het is mogelijk dat ijzertekort een uitlokkende factor is voor haaruitval, doordat het verantwoordelijk is voor de aanmaak van hemoglobine (proteïne) in rode bloedcellen. Hemoglobine zorgt voor een betere zuurstoftransport in de bloedcirculatie, waardoor het ervoor zorgt dat er meer zuurstof bij de haarfollikels komt. Er is meer onderzoek nodig over de samenhang tussen ijzertekort en haaruitval, maar haarfollikels zijn uiteraard gebaat bij een verbeterde zuurstoftoevoer.

Zorg verder nog voor voldoende vitamine C uit voeding, indien nodig als supplement. Vitamine C is een krachtige antioxidant, het helpt met de ijzeropname en het ondersteunt het immuunsysteem. Daarom wordt ook in de huidverzorging het gebruik van een vitamine C serum vaak aanbevolen, dit helpt voor alle huidtypes en tegen pigmentatie. Naast voldoende vitaminen is het belangrijk om veel water te drinken. Een haarzakje bestaat namelijk voor een kwart uit water en bij een vochttekort wordt het dof en breekbaar. Verder zul je merken dat niet alleen je haren hier gezonder van worden, ook de gezichtsverzorging en lichaamsverzorging hebben hier baat bij.

 

Hoe stimuleer je haargroei?


De haargroei kan helaas niet worden versneld, maar het kan wel worden gestimuleerd. Het belangrijkste is om te beseffen dat de haargroei plaatsvindt in de haarwortel. Zorg daarom dus voor een goede haarverzorging die de bloedcirculatie in de hoofdhuid stimuleert. Een goede bloedcirculatie bevordert de zuurstoftoevoer en de aanvoer van voedingsstoffen, wat een positieve uitwerking heeft op de algehele gezondheid en groei van het haar. Daarom is bijvoorbeeld een hoofdhuidmassage met een scalp brush een goede aanrader.

Zorg daarnaast voor een gezonde voeding met een goede voedingswaarde en drink voldoende water, op deze manier kun je ervoor zorgen dat jouw lichaam genoeg bouwstoffen binnen krijgt om zowel haar als huid te onderhouden. Let erop dat je niet teveel vitamine A en selenium inneemt, teveel hiervan veroorzaakt haaruitval. Vitamine A en selenium hebben wij nodig, maar hiervan krijgen wij al voldoende binnen. Zorg tenslotte voor een gebalanceerde en gezonde levensstijl zonder stress, want juist stress en een ongezonde leefstijl zijn de oorzaak van veel haar- en huidproblemen.


Haargroei tips

  • Goede en milde shampoos, vermijd siliconen en schadelijke ingrediënten.
  • Draag je haar niet te strak, gebruik haarclips en speciale elastiekjes die de haren niet te strak trekken.
  • Gebruik borstels met echt haar, deze sluiten de schubbenlaag af en voorkomen haarbreuk.
  • Zit niet teveel aan natte haren, dit is namelijk niet rekbaar en door het kammen breken haren af.
  • Hitte tools (föhn en stijltang) niet te vaak gebruiken en gebruik ze op een lage temperatuur.
  • Vermijd schadelijke chemicaliën, zoals haarverf en permanent.

 

Haar vitamines kopen?


Bij Care for Skin hebben we een ruim assortiment met supplementen voor gezonde en sterke haren, huid en nagels. Voor een persoonlijk advies kun je altijd terecht bij de huidspecialisten van Care for Skin. Neem gerust contact met ons op via de mail [email protected] of bel 085 060 7005.