Panthenol Supplementen

Ik ben samen vitamine B5 één van de belangrijkste bouwstoffen voor je lichaam en draag bij aan je volledige metabolisme. Vitamine B5 maakt energie vrij in je lichaam en verbetert het zenuwstelsel en versterkt je immuunsysteem. 

-5%
Inner Strength Supplement
€49,95
€47,45

Wat is panthenol?

Panthenol is een provitamine van de vitamine B-complex groep, dat in de huid wordt omgezet naar pantotheenzuur oftewel vitamine B5. In de zuivere vorm is panthenol een kleurloze en stroperige olie achtige stof, het voorstadium van vitamine B5. Doordat panthenol in contact met de huid of bij verwerking in het lichaam verandert in pantotheenzuur, wordt panthenol meestal aangeduid als vitamine B5.

In de huidverzorging staat panthenol bekend om de regulerende werking op het vochtgehalte en de ontstekingsremmende werking. Daardoor zorgt panthenol ervoor dat de huidelasticiteit wordt verbeterd, roodheid en gevoeligheid wordt verminderd en de huidtextuur gladder wordt.

 

Waar zit vitamine B5 in?

Vitamine B5 zit in vis, vlees, eieren, melk en melkproducten, volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten. Eventueel is het verkrijgbaar in vitaminesupplementen en als toevoeging aan levensmiddelen, aangegeven als calciumpantothenaat. Vitamine B5 is in veel voedingsproducten aanwezig, waardoor je met een gevarieerde en gezonde voeding dagelijks voldoende hiervan binnenkrijgt. Een vitamine B5 tekort kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten met als meest kenmerkende pijnlijke voeten (burning feet), maar een vitamine B5 tekort komt zelden voor.

Voeding waar het meeste vitamine B5 of pantotheenzuur in zit zijn: zonnebloempitten, lever, kaas, champignons, shiitake (paddestoelen), linzen, rundvlees, ei, boekweit, avocado, pinda’s, kip, zoete aardappelen, yoghurt, broccoli en zalm.

 

Waar is vitamine B5 of panthenol goed voor?

Kort samengevat is vitamine B5 of panthenol goed voor: energieproductie in het lichaam, aanmaak van rode bloedcellen, produceren van geslachts- en stresshormonen en de productie van co-enzym A. Hierdoor is vitamine B5 belangrijk voor onze groei, herstelproces, voortplanting en het gehele functioneren van ons lichaam.

Waarom is vitamine B5 belangrijk voor onze groei?

Vitamine B5 is essentieel bij het produceren, transporteren en vrijmaken van energie uit vetten en dus de energieproductie in het lichaam. Simpel gezegd zet vitamine B5 vetten en carbohydraten om in energie wat helpt om weefsels, spieren en organen te regenereren. Tevens speelt vitamine B5 een cruciale rol in de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt er zo voor dat de bloedcirculatie wordt verbeterd. Hierdoor worden meer zuurstof en voedingsstoffen door het bloed getransporteerd, waardoor het lichaam meer bouwstoffen krijgt om te groeien en herstellen.

 

Hoe draagt vitamine B5 bij aan het herstelproces?

Om ons herstelproces te bevorderen is vitamine B5 hard nodig, het speelt namelijk een cruciale rol in de aanmaak van rode bloedcellen en dus antilichamen om te helpen vechten tegen infecties. Daarnaast zorgt de verbeterde bloedcirculatie voor meer aanvoer van bouwstoffen om te regenereren. Het is daarom bij (brand)wonden en cosmetische of chirurgische ingrepen aan te raden om voldoende vitamine B5 in te nemen, met name in combinatie met vitamine C.

 

Waarom is vitamine B5 goed voor onze lichaamsfuncties?

Vitamine B5 speelt een rol bij de productie van co-enzym A, een enzym dat belangrijk is voor de synthese en oxidatie van vetzuren. We hebben dit nodig om de neurotransmitter acetylcholine aan te maken dat betrokken is bij de impulsoverdracht van zenuwcellen naar skeletspieren. Acetylcholine wordt door het ruggenmerg gebruikt om de spieren te beheersen en door de hersenen om het geheugen te reguleren.

 

Welke rol speelt vitamine B5 bij onze hormonen?

Vitamine B5 is betrokken bij het produceren van geslachtshormonen (oestrogeen, progesteron en testosteron) en stresshormonen (adrenaline en cortisol). Geslachtshormonen beïnvloeden o.a. de puberteit, menstruatie, vruchtbaarheid en menopauze. Stresshormonen zorgen voor groei en geven chemicaliën af in het lichaam die cellen herbouwen, eiwitten synthetiseren en de immuniteit versterken. Vitamine B5 wordt ook wel een anti-stress vitamine genoemd doordat een sterker immuunsysteem ons helpt om stressvolle omstandigheden beter te weerstaan.

 

Is vitamine B5 goed voor je huid?

Vitamine B5 is essentieel voor de regeneratie van het epitheel (dekweefsel) dat o.a. ook de buitenste laag van de huid vormt. Het wordt daarbij goed door de huid getolereerd met minimaal risico op huidirritaties. Daarom is vitamine B5 of panthenol één van de beste werkstoffen die je jouw huid kunt bieden.

Panthenol zorgt voor de aanmaak van lipiden en verbetert de barrièrefunctie van de huid. Hierdoor zorgt panthenol voor een sterke huidbarrière dat niet alleen transepidermaal waterverlies sterk vermindert, maar ook beter bestand is tegen externe stimuli die huidirritaties en roodheid veroorzaken. Panthenol is daarom zeer geschikt voor de droge huid en gevoelige huid, maar eigenlijk voor alle huidtypes aan te raden.

Het resultaat van panthenol in de gezichtsverzorging is een verhoogde hydratatie en verbeterde huidelasticiteit, wat leidt tot een gladde en egale huidtextuur met vermindering van fijne lijntjes. Door de versterkte huid en verbeterde elasticiteit helpt panthenol tegen de eerste tekenen van huidveroudering. Panthenol werkt dus ook voor anti-aging. Daarnaast complimenteert panthenol ook de anti acne skincare routine door de ontstekingsremmende eigenschappen.

 

Vitamine B5 serums

We hebben een mooie selectie met vitamine B5 serums bij Care for Skin. De vitamine B5 serums worden veelal aangevuld met de hydraterende kracht van hyaluronzuur. Onze beste vitamine B5 serums zijn:

  1. De Medik8 Hydra8 B5 bevat multigewicht hyaluronzuur en vitamine B5. Ondersteunt het herstel van de natuurlijke vochtbalans en verbetert de huidtextuur.
  2. De Medik8 Hydr8 B5 Intense gaat een stap verder met een drievoudig versterkt boostercomplex van hyaluronzuur, vitamine B5 en saskatoon bes. Daarmee kan dit één van de krachtigste hyaluronzuur serums genoemd worden.
  3. Het Alpha-H Vitamin B Serum met 5% niacinamide, 1% panthenol en hyaluronzuur is ideaal om het vochtgehalte te herstellen en de gevoelige huid aan te pakken.
  4. De Dr. Grandel Two Phase een hydraterend serum met een hydro fase en lipide fase om de huidbarrière te versterken en het vochtgehalte te verhogen. Speciaal ontwikkeld voor de vochtarme en droge huid.
  5. De Doctor Eckstein Vitamin Complex is een stimulerend serum dat de huid extra vitaminen geeft, de huidfuncties stimuleert en de huid beschermt tegen oxidatieve stress.

Maak de hydraterende skincare routine compleet met een aansluitende gezichtstoner en gezichtscrème voor een optimaal resultaat.

 

Panthenol supplementen kopen?

Bij Care for Skin bieden wij huid supplementen en panthenol supplementen om de huid van binnenuit te verbeteren. Voor elk supplement weten wij de passende gezichtsverzorging en lichaamsverzorging te vinden. Op zoek naar persoonlijk huidadvies? Neem gerust contact op met onze huidspecialisten voor advies op maat.