Hoe werkt een zelfbruiner? In deze blog lees je het! - Care for Skin
Gratis verzending vanaf € 39
Klantenbeoordeling 9,4
Groots assortiment niche huidverzorging

Hoe werkt een self tan?

Hoe werkt een self tan?

Spray tan en self tanners: DE oplossing voor een zongebruinde huid zonder UV-stralen. Maar hoe werken ze eigenlijk? Welke werkzame stoffen zit er in?

Natuurlijk bruin worden

In onze eerder geschreven blog omschreven we de verschillen in UV-straling en waarom het zo belangrijk is dat we onze huid hiertegen beschermen. We weten dat overmatig zonnen (hetzij buiten of onder de zonnebank) een toename heeft veroorzaakt in het aantal mensen met huidkanker. Blootstelling aan UV-straling is daarmee de grootste veroorzaker van huidkanker. Maar nu de lente officieel is gestart willen we toch graag wat zonnestraaltjes oppikken, om weer een beetje kleur op de huid te krijgen.

Een spray tan of self-tanning product is de ideale oplossing voor een bruine teint en in deze blog leg ik uit hoe dit product werkt. Veel mensen kennen de zelfbruiner als de lichaamscrème zonder kleur, die vaak de volgende ochtend verkleurd was en strepen achterliet. De crème was niet goed uitgesmeerd en leek zelfs een beetje oranje. Inmiddels zijn er mooie self-tanning producten op de markt die jouw huid een natuurlijke bruine kleur geven!


Bruin zonder zon: hoe dan?

Self-tanners danken hun bruinende werking aan de ingrediënten DHA (dihydroxyacetone), erythrulose en cosmetische bronzers. DHA is een ketose-suikermolecuul dat reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden. Door de chemische reactie ontstaat binnen 3 à 4 uur een bruine kleur op de huid. Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine tint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen. Het ontwikkelproces van DHA is na jaren van onderzoek geëvolueerd, waardoor er een kwalitatief hogere, meer voorspelbare DHA is ontwikkeld. Een spray tan met het DHA van tegenwoordig resulteert in een meer natuurlijk ogende bruine kleur, die een echt bruine huid nabootst. 

Erythrulose is vergelijkbaar met DHA: er worden dezelfde resultaten mee bereikt. Maar erythrulose werkt alléén effectief in het zelfbruiningsproces door de combinatie met DHA. Erythrulose kan de spray tan vloeistof diepte geven (voor een rijkere kleur), maar ze zijn meestal toegevoegd om de spray tan langer te behouden, en om de tanning gelijkmatiger te laten vervagen.

Omdat het product niet doordringt in de diepere huidlagen, is het niet schadelijk voor de huid en is het risico op allergische reacties amper aanwezig. Krijg je na gebruik toch last van jeuk of irritaties ligt dat waarschijnlijk aan andere ingrediënten, zoals parfum of alcohol. Check voor gebruik de ingrediëntenlijst als je huid wel vaker gevoelig reageert op cosmetica.


Guide kleur 

Wat de bekende zelfbruincrèmes van vroeger niet bevatte was een cosmetische bronzer. Veel ‘sunless’ producten van tegenwoordig bevatten cosmetische bronzers, die een instant kleur geven aan de huid. De bronzer wordt weggespoeld als het in contact komt met water. Bronzers worden gebruikt in tanning vloeistoffen om te helpen bij het aanbrengen. Het directe resultaat is hiermee goed te zien en ook de lichaamsdelen waar wel en geen vloeistof aangebracht is, zijn zo makkelijk te onderscheiden. Dat is ook de reden waarom de cosmetische bronzers vaak aangeduid worden als een ‘Gidskleur’ of ‘Colour Guide’). Cosmetische bronzers zorgen voor een mooie gloed op de huid waardoor je gelijk al een kleurtje hebt, terwijl de kleurloze DHA zich ontwikkelt.

Laten doen of zelf doen 

Een spray tan kun je laten doen door een specialist. In 5 tot 15 minuten wordt de tan opgesprayd.  De specialist bepaalt de donkerheid van de tan, passend bij jouw huid. Maar inmiddels zijn self tanners zo ontwikkeld dat het thuisgebruik steeds makkelijker wordt. Zelfbruiners zijn naast crèmes ook in mousse-vorm, spray, lotions, olie of gel. Hierdoor kun je een substantie kiezen die jij lekker vindt werken. Ook worden er diverse tinten op de markt gebracht, zoals 'light', 'medium' of 'dark'. Erg belangrijk is wel om er altijd een bijpassende handschoen bij te gebruiken, want de 'guide' kleur verkleurt je handen. Tevens zorgt de handschoen ervoor dat het product egaal wordt aangebracht.


Een zelfbruiner is ideaal voor een feestje, om mooie bruine benen onder het jurkje te hebben. Maar een self tan is ook zeker iets wat je gedurende een periode kunt gebruiken, om altijd lekker gekleurd te zijn. Je kunt de intensiteit van de kleur ook opbouwen, door een kortere periode tussen de self tan momenten te houden en eerder bij te smeren.
Een zelfbruiner is dus ook ideaal voordat je op vakantie gaat, zodat je wel al met een lekker kleurtje zelfverzekerd in de bikini kunt. Let er wel op dat de huid nog NIET beschermd is tegen de UV-stralen en je de huid moet behandelen met een hoge SPF. De huid zal net zo snel kunnen verbranden als wanneer je geen self tan draagt.

Onze favoriete bruiningsspray is die van Marc Inbane. In deze blog lees je hoe je de tanning spray bij jezelf aanbrengt als een pro, met uitgebreide instructiefoto's en video's! 


MARC INBANE kopen

Ben jij klaar voor het ontdekken van jouw perfecte tan? De MARC INBANE Natural Tanning Spray koop je hier online! Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij helpen je graag.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden