Zijn rimpels erfelijk of niet?

door Anja van Dijken
17 December 2023

Rimpels: ze zijn een onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden en je vraagt je af of onze genen een rol spelen in hoeveel rimpels je gaat krijgen. In deze blog gaan we dieper in op de vraag of rimpels erfelijk zijn en wat je kunt doen om ze te verminderen.

Vanaf welke leeftijd krijg je rimpels?

Rimpels zijn een natuurlijk onderdeel van het natuurlijk verouderingsproces. De leeftijd waarop ze beginnen te verschijnen, kan variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen beginnen de eerste tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, rond onze 30e te verschijnen. Deze vroege tekenen van huidveroudering zijn vaak het gevolg van blootstelling aan de zon en andere omgevingsfactoren.

Charlotte Sophie Creme Elegance De La Mer
Charlotte Sophie Creme Elegance De La Mer



Huidveroudering erfelijk?

Daar kunnen we duidelijk over zijn. Ja, huidveroudering is erfelijk. Het is feitelijk een normaal en onvermijdelijk verschijnsel en begint eigenlijk al rond ons 25ste jaar. De snelheid waarin de huid veroudert wordt door erfelijke factoren en factoren van buitenaf bepaald. Denk daarbij aan leefstijl, dit is naast erfelijkheid de belangrijkste factor van huidveroudering.

 

Wat versnelt huidveroudering?

Hoewel de genen, de erfelijkheid dus een rol speelt bij de ontwikkeling van rimpels, zijn er tal van externe factoren die het huidverouderingsproces van de huid versnellen. Dit zijn de belangrijkste factoren:

Blootstelling aan de zon en rimpels

Overmatige blootstelling aan UV-stralen van de zon is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Het kan leiden tot versnelde vorming van rimpels, pigmentatie en verlies van elasticiteit. Het dagelijks dragen van een dagcrème met SPF of een goede zonnebrandcrème factor 30, is ook tijdens bewolkte dagen een must.
Lees onze blog: De zon en huidveroudering!

Medex Cellular "Meso" Anti Aging Fluid - SPF25 Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Medex Cellular "Meso" Anti Aging Fluid - SPF25

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

 

 

Roken en rimpels

Roken is schadelijk voor de huid, omdat het de bloedvaten vernauwt en de zuurstof- en voedingsstoffentoevoer naar de huid beperkt, wat kan resulteren in vroegtijdige rimpelvorming.
Lees onze blog over wat roken met je huid doet: Rokershuid, de feiten en fabels.

Slechte voeding en rimpels

Een onevenwichtige voeding, teveel suikers, verkeerde vetten, weinig antioxidant rijke voedingsmiddelen, kan bijdragen aan huidveroudering.
Lees onze blog over voeding en vitamines voor het voorjaar! Maar ook de blog: Anti-pollution, hoe bescherm je je huid tegen vervuiling?

 

Stress en rimpels

Stress die langer duurt dan normaal, noem je chronische stress. Dit kan leiden tot lichtgradige ontstekingen in het lichaam, wat de huid kan beschadigen en tot rimpels zal leiden. We noemen dit ontstekingen, maar feitelijk zijn het de negatieve invloeden die oxidatieve stress veroorzaakt in ons lichaam. Een ontregelde celdeling dat leidt tot beschadiging van onze huidcellen en dus zijn oorsprong vindt stress.
Lees onze blog over wat stress met je huid doet: Antioxidanten versus vrije radicalen.

Hemptouch Replenishing Antioxidant Face Oil Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant Serum

Hemptouch Replenishing Antioxidant Face Oil

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant Serum

 

 

Waarvan krijg je rimpels?

Huidveroudering, het ontstaan van rimpels, we krijgen er allemaal mee te maken. En wees nou eerlijk, dat is prima, mits het maar niet te snel gaat en beïnvloed wordt door factoren die jij zelf in de hand hebt. Invloeden van buitenaf, maar ook de intrinsieke factoren dragen bij aan de ontwikkeling van rimpels. De genen die je van je ouders erft, spelen een rol bij de dikte en elasticiteit van je huid, evenals bij de aanmaak van collageen en elastine, eiwitten die essentieel zijn voor een jeugdige uitstraling.
Lees onze blog: Wat te doen tegen rimpels?

 

Kan collageen rimpels verminderen?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en kracht van de huid. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen af, wat kan leiden tot het ontstaan van rimpels. Vanaf ongeveer de leeftijd eind 20, begin 30, vermindert onze huid 1% collageen per levensjaar. Het gevolg hiervan dat de veerkracht van de huid vermindert, maar ook de stevigheid.

Er zijn een aantal ingrediënten in gezichtscrème, dagcrème, nachtcrème, maar vooral in een serum die de aanmaak van collageen stimuleren, maar ook de afbraak van het collageen zullen verminderen. Twijfel niet om eens een  collageen serum te proberen.
Lees onze blog: Elastine en Collageen: een ijzeren duo!

Doctor Eckstein Collagen Complex
Doctor Eckstein Collagen Complex

 

Kan vitamine C rimpels verminderen?

Vitamine C en rimpels, wat heeft het met elkaar te maken? Heel veel, kort voor jou de anti rimpel eigenschappen van vitamine C en lees onze blog: Wat doet vitamine C voor je huid

 

♣ Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen, het eiwit dat de huid stevig en elastisch maakt.

♣ Vitamine C beschermt tegen UV-straling, verhoogt de werking van zonnebrand.

♣ Vitamine C geeft de huid een enorme vochtboost.

♣ Vitamine C herstelt de teint bij pigmentatie.

♣ Vitamine C herstelt na zonverbranding, bij roodheid, irritatie en de vermoeide huid.

♣ Vitamine C herstelt de huidstructuur.

 

Phyris Vitamin Flash Peter Thomas Roth Potent-C Power Serum

Phyris Vitamin Flash

Peter Thomas Roth Potent-C Power Serum

 

 

Wat is de beste anti rimpel crème?

Er is helaas niet 1 beste anti rimpel crème! WEL zijn er een paar stappen in je routine die 100% anti aging werken!

Gebruik daarom naast je dagelijks reiniging als toevoeging altijd:

 

Peter Thomas Roth Rose Stem Cell Bio-Repair Gel Mask Phyris Re Design Decollete

Peter Thomas Roth Rose Stem Cell Bio-Repair Gel Mask

The Alpha Men Adventsbox

 

Advies Care for Skin!

Vind je het lastig om de juiste producten te vinden voor jouw huid, jouw huidtype, jouw huidconditie, dat past bij jouw behoeftes? Neem dan contact op met de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder.



 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.